SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, January 13, 2015

Kod Želje i Slave

U Banjaluci nemam mnogo prijatelja jer je većina rasuta svijetom od početka „odbrambeno-otadžbinskog“ rata kako ga mnogi u manjem blentitetu nazivaju nadajući se da će na taj način sprati sramotu sa svojih leđa. Jedan od onih koji je ostao u Banjaluci je moj školski kolega iz Tehnike i s fakulteta Željo Kosanović, sa kojim se nastojim sresti svaki put kada navratim u rodni grad.

Ovaj put me je Željo pokupio na Starčevici gdje sam bio u još jednoj posjeti. Nismo se vidjeli pet-šest godina a u međuvremenu smo obojica radna odijela zamijenili penzionerskim. Kod kuće nas je dočekala njegova supruga Slavica, naša zajednička školska kolegica, također penzioner kao i većina iz naše generacije.

Nekoliko sati druženja je brzo prošlo. Priče poznate: o danima kada smo zajedno zabavljali raju na igrankama (Željo kao solo gitarista a ja kao „vokalni solista“), događajima s fakulteta, danima kada se svako od nas borio da preživi, o djeci i njihovim životnim putevima, pomalo o bolestima i budućnosti koja nas čeka. Željo i Slava se dobro drže, bolje nego neki koji su u ovih zadnjih dvadesetak godina jako propali, i fizički i psihički. Život im je uplovio u mirnije vode i sada je mnogo lakše održavati se na površini. Da rata nije bilo mnoge stvari bi bile drugačije ali i ovako nije loše.

Rastali smo se negdje pred ponoć. Pao je dogovor da se ponovo družimo, ali malo duže, kada slijedeći put navratim u grad. Nadam se da ćemo dogovor održati, mada sve ne zavisi od nas. 

Labels:

1 Comments:

Anonymous Nada said...


Zadnji put sam ga vidjela '92 na pocetku Marticeve ulice. Bio je u vojnoj uniformi.

Nada Stefanac

Tuesday, 13 January, 2015  

Post a Comment

<< Home