SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, November 26, 2019

Mazalica, Mazalica, prezime ti baš stoji!

Preuzeto s portala "Nezavisnih novina"

Politika je kurva, tako kažu, pa je valjda normalno da su to i političari. Rijetki su oni koji su u te vode uplovili s poštenim namjerama. Teško je poštenom čovjeku boriti se protiv gamadi koja se nakotila na sve strane, a posebno u Bosni, gdje oni najgori čvrsto drže konce u svojim rukama već godinama.

Svaki dan skoknem na portal „Nezavisnih novina“ da saznam šta se u mom (bivšem) gradu događa, više iz navike nego što mi je to bitno. Prošlo je već previše vremena otkako su ga krajem osamdesetih zauzeli grmalji i ništa se tu više na bolje ne može promijeniti. Grmalji vode glavnu riječ, njihove se izjave objavljuju, a po reakcijama obične raje jasno je da njihova taktika još uvijek pali. A kada se još ubaci pokoji članak o drugom svjetskom ratu i stradanju srpskog življa od ustaša i balija, komentari pljušte. Kao da se to radi programirano, prema doktorskom receptu,  kako narod ne bi ozdravio.

Ne bih se po ovim pitanjima javljao da me ne pogode izjave pojedinaca koje poznajem. Jedan od tih je i Srđan Mazalica, sin nekadašnjeg mi radnog kolege Milana. To je taj Mazalica koji se jednom davno javio na blog da zaštiti svoga oca od „napada“, tj od istine o transformaciji njegovog oca, od komuniste, do nacionaliste, „prvoborca“ ovog zadnjeg rata. Branio je mladi Mazalica oca od „napada“ od kojih se ne može odbraniti. Za njega je sve što se u našem gradu dogodilo normalno, pa je tako normalno da se useli u stan prognanog kolege, kao da se to samo po sebi razumije. Valjda mladom Mazalici nije jasni šta to znači sačuvati čist obraz. Ako je suditi po njegovim istupima, on obraza nema, jer da ga ima, ne bi se oglašavao tako ružno povodom 25. novembra, Dana ZAVNOBIH-a.

Mladi Mazalica kaže: „U srpskoj se nikada neće slaviti 25. novembar“. Kao da je to nešto ružno, nešto čega se treba stiditi, nešto što narodu na onim prostorima treba ogaditi, iako u jednom trenutku kaže kako mu je rođak bio delegat na istom. Pljuje tako mladi Mazalica na svog rođaka, a pljuje i na svog oca koji je godinama bio u prvim redovima države nastale na tekovinama tog istog ZAVNOBIH-a. Svima nam je poznato da je stari Mazalica bio veliki partijaš, da je bio  najpoznatiji  po tekici koju je nosio ispod pazuha idući s jednog partijskog sastanka na drugi. Neće to mladi Mazalica nigdje spomenuti jer bi mu to oborilo rejting kod glasača kod kojih se najviše glasova prikuplja ako govoriš protiv nekadašnje države u kojoj su i on i njegov otac uživali privilegije dostupne porodicama partijaša.

Posmatrajući ponašanje pojedinaca iz daljine, neopterećen svakodnevnim problemima koje narode, posebno mlade, u onim našim krajevima muče, osjećam sažaljenje prema spodobama kao što je Srđan. Prodati svoju dušu, svoj obraz, za vlast (i, naravno, pare) je jadno. Srđan nije glup, zna on šta radi, kao što je znao i njegov otac kada se šepurio s tekicom ispod pazuha u ona naša vremena.

Ne pada iver daleko od panja, kaže narodna poslovica. Srđan Mazalica je još jedan dokaz da su stari bili u pravu.  

1 Comments:

Anonymous Izet said...

Radio sam 16 godina u Cajavecu sa Milanom Mazalicom, Srdjanovim ocem. Dugo smo bili cak zajedno u jednoj kancelariji sa nekoliko radnih stolova.
I upravo ovako kako je Co rekao. Poslije pijenja jutarnje kafe on bi odlazio sa tom tekicom i vracao bi se na kraju radnog vremena.
Bio je mestar za spletke, i veliki "komunista". Po toj liniji je brzo napredovao cak do skole Saveza Komunista u Kumrovcu.
A onda je postao clan komiteta SK Banjaluke. Koristeci polozaj u Cajevcu je poceo sa cistkama.
Prvi na listi je bio nas direktor Bedrudin Trokic koji je optuzen da je nezakonito dosao do stana,
ustvari presao je iz starog u novi stan iste velicine.
Trokic je tada bio kaznjen po partijskoj liniji i na kraju je smijenjen da bi u taj stan, kada je krenula otimacina, bas Mazalica u njega uselio.
Trokic je taj stan vratio a Mazalica je uselio u jos bolji.
Drugi na listi je bio direktor Ismet Blentic koji je bio u vrhu odmah do generalnog direktora SOUR-a.
Sjecam se da me je Ismet sreo u krugu Cajeveca i rekao: "Znas da su oni tvoji iz Mikroelektronike podnijeli partijsku prijavu protiv mene u Komitet".
Ali Ismet je bio puno tvrdji orah i nesjecam se da su ga uspjeli smijeniti. Ako Ismet ovo procita mozda nam kaze detalje.
Treci na listi je bio Nihad Kulenovic, rukovodilac nabavke, optuzen za malverzacije.
Nihad je bio moj zet i rekao mi je da je Mazalica bio glavni kreator njegove smjene, tako da je i on bio smijenjen.
Ovdje cu spomenuti i nasu Natasu Bokan. Zbog bizarnih par minuta kasnjenja na posao bio sam pod pritiskom
Mazalice i jos nekih, a kao tadasnji sekretar partije, da se ona partijski kazni. Natasa je bila izvrstan strucnjak, kolega i rukovodilac
i u razgovoru sa njom shvatio smo da se nesto iza brda valja. Htjelo se nju na taj nacin diskreditirati, jer drugog razloga nije bilo.
Srecom do toga nije doslo, ali da li vam ova imena nesto govore.
A to je bilo bar 2 godine prije rata, ovo sa Natasom jos ranije. A vec tada je krenuo obracun u Cajavecu da se smijene nepodobni rukovodioci i postave novi.
Moj novi direktor je postao Dragan Prastalo, vojno lice koji je kasnije raznoraznim malverzacijama postao i vlasnik Mikrolektronike.
Srdjanov otac je bio "veliki komunista". Kao takav isao je ispred Banjaluke na zadnji skup SK u Beogradu.
Poznato je kako se to zavrsilo, kada se Slovenci izasli i to je bio raspad SK.
Sjecam se da sam Mazalicu vidio negdje na Paskulinoj Ciglani tek sto se vratio. Pitao sam ga sta se to desilo i sta ce dalje biti,
on je samo rekao da ce boji da ce to dovesti do rata i do dosta krvi.
Bio sam u soku, pa kakav rat pa to je nezamislivo, ali kad se sad film odmota on je dobio tacne informacije o tome u Beogradu sta ce dalje biti.
To sto govori sada njegov sin Srdjan, a koga je on isprofilirao kao politicara, nije nimalo iznenadjujuce.
Siguran sam da ce i on promijeniti dres kao sto je radio i njegov otac koji je dres komuniste prvo zamijenio dresom SDS-a pa onda presao u Dodikov tim
da bi po toj liniji postao direktor Vodovoda i Kanalizacije do svoje penzije.
Tata je bio Plivac a vidi se da sin dobro uci plivanje od njega.

Thursday, 05 December, 2019  

Post a Comment

<< Home