SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, October 13, 2019

S unukama na Rabu

Ekipa na Rabu
Druga je ovo godina kako smo na Jadranu proveli desetak dana s unukama. Prošle godine je to bilo na Krku a ove na Rabu. Sin s familijom ljetnje odmore provodi na Jadranu, uglavnom na otocima. Koliko ih ima, trebat će mu godine da ih sve obiđe. A da su lijepi, tu nema dileme.

Jutarnja kavica
Smještaj smo, kao i prošle godine, našli kod istog domaćina tako da smo s unukama bili cijeli dan. A druženja bi počinjala od jutra, kada bi unuke upadale u naš apartman i odmah se penjale na galeriju na kojoj je bio smješten ležaj. Dido je morao štititi Eminu od baby sharka koju je igrala Suada. Cika i smjeh su odzvanjali prostorijom, sve dok doručak nije bio na stolu. A poslije doručka se išlo na plažu, uz obaveznu pauzu za jutarnju kavicu u jednom od nekoliko kafića uz samo more.

Unuka i dido
Dane smo provodili na plaži, uglavnom u blizini lijepo uređenog auto kampa. Uz plažu je smješten restoran u čijoj su se bašti pravile pauze između kupanja. Dok smo mi stariji žeđ ubijali uglavnom hladnim pivom, curice su uživale u sladoledu. Jednom smo posjetili Rajsku plažu u Loparu, te jednu veoma lijepu divlju plažu do koje se moralo spuštati malim puteljkom kroz gusto mediteransko rasljine. Plaže na Rabu su lijepe, pješčane, more toplo, idealno za djecu. Emina gotovo nije izlazila iz vode pa je i dido morao provoditi sate hvatajući frizbi, skakati za njim kao da je mladić, zaboravljajući da se ušlo u sedamdesete. A i u vodi sam morao izigravati spasioca od baby sharka, samo što je ulogu ajkule ovaj put preuzimala nana.

Pogled na grad Rab u predvečerje
Uveče bi gotovo po pravilu odlazili u grad Rab, tipično dalmatinsko mjesto puno starina koji me je ponovo oduševilo svojom ljepotom i uređenošću. Grad je potpuno sređen, nema starina koje nisu obnovljene, s restoranima na svakom čošku. Na Rabu smo ljetovali par puta prije više od 30 godina, i tada mi je ostao u lijepom sjećanju, ali je sada još ljepši, uređenije, i naravno prepun turista iz cijelog svijeta. Domaćini se trude da privuku pažnju gostiju pa se u pojedinim dijelovima gradića održavaju razne aktivosti. Svakako moram spomenuti i veliki, lijepo uređeni park, koji je ostao netaknut u vremenima kada se na Jadranu gradi nemilice i na sve strane.

Šetnja uz mora
Desetak dana druženja s unukama je prošlo ko za tren. Dok smo mi posjetu starom kraju nastavili u Istri, one su ostale na Rabu, da uživaju u toplom moru prije povratka kući u Nizozemsku. Nanu i didu neće vidjeti vjerojatno do slijedećeg ljeta jer nas daljina, ali i obaveze, sprečavaju da se češće družimo. Na lijepe trenutke će me podsjećati fotografije od kojih sam neke izabrao za blog.

Grad Rab u pozadini

Jenda od uskih iličica u rano poslijepodne
S didom na sladoledu
Na jednoj od mnogobrojnih plaža

Večernji izlazak u grad

Predah u malom restoranu uz obalu



0 Comments:

Post a Comment

<< Home