SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, September 15, 2020

Stigla nam Marina

Kume uživaju na suncu za
vrijeme kratke pauze tokom 
jutarnje šetnje
Prije nekoliko dana nam je iz Slovenije stigla kuma Marina. Kako je vrijeme još uvijek izuzetno lijepo, dnevni režim se ne mijenja: poslije ustajanja i doručka ide se u šetnju uz more i kroz park šumu Soline, na povratku se odmori na terasi restorana Škuža uz makijato, kapućino (borovnica za mene), a nakon kratkog zadržavanja u stanu, ide se na plažu.

Na plažama je manje svijeta jer se sezona bliži kraju (a i zbog odluka nekih evropskih zemlja o obaveznoj karantini za povratnike iz Hrvatske) pa se uz još vuijek toplo mora može zaista uživati u penzionerskim danima.

Dok se čeka kavica u Škuži

Nakon prekida za ručak ponovo se ide na plažu a uveče se obično prošeta našim malim mistom i popije kava ili pojede sladoled. Večeri su još uvijek tople i prijatne za šetnju a tako će biti i nekoliko narednih dana. Po povratko iz šetnje obavezno se odsjedi u lodži uz vino i tihu muziku iz našeg doba.

Kuma planira da ostane desetak dana a onda će, po povratku u Sloveniju, morati u obaveznu karantenu. To joj neće teško pasti jer kod kuće ima familiju koja joj pomažu oko odlaske u kupovinu. Želja da se sretnemo je bila jača od zabrana koje je slovenačka vlada uvela za svoje državljane koji dolaze iz Hrvatske.

Išlo se malo i do Pule
Naša druženja s prijateljima u novoj sredini se nastavljaju a nadamo se da će ih biti još. Kada razmišljam o svemu što nam se desilo od početka devedesetih, često mi na pamet padnu stihovi jedne narodne (koja mi se, da odmah razjasnim, ne sviđa) koji idu nekako slično kao Ne može nam niko ništa, jači smo i od sudbine.

1 Comments:

Blogger Saima said...

Jako me je obradovao ovaj prilog. Vratio je lijepa sjećanja na vas dolazak u Rakovo selo .Bili ste vas četvero u nekom prolazu kroz Šibenik.Bilo je smijeha kad ste pričali kako ste kroz selo griješili i teško nas pronašli i Coov komentar je bio “ živim u milionskom gradu” a ne znam naći kuću u mjestu koje ima 50- tak kuća.” Bili ste malo promrzli mislim da nije bilo bas toplo a vi ste bili na Slapovima Krke. Pored Marine i njenog supruga Coa i Nere Vice i mene pridružili su nam se moji divni susjedi Slovenci Tone i Vojka . Danas dok ovo pišem nema ni Marininog muza , ni mog Vice ni Toneta. A bilo je prelijepo druženje uz pjesmu za koju su Tone i Vojka anonimni umjetnici sa prelijepim glasom Tone je svirao i usnu harmoniku.
Draga mi je da Nera i Marina lijepo izgledaju . Ljubav . Poštovanje i Vjernost .. u tome se nema sumnje sastoji pravo prijateljstvo.
Juce sam u nekoj seriji na TV čula i ovu izjavu “ Život je takav da ni u prvoj sekundi ne znaš šta se sve može desiti” . Lakše se živi sa tim saznanjem Da ništa nije u našoj moći. Ugodni svi slijedeci dani u novom “ domu i domovini”
Pozdrav Saima

Saturday, 19 September, 2020  

Post a Comment

<< Home