SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, December 25, 2006

Pozdrav iz Australije

Vec dugo vremena pokusavam da u ovo nase kolo uvucem i one nase sugradjane sto se obrese u Australiji, ali za sada sa polovicnim uspjehom. Caja je tu, slike sa promocije Slija su probile led, clanak Nostalgija uzburkao duhove, ali ja ocekujem i neke novosti iz njegovog novog prebivalista. Mozda Caja cuva svoje tajne za novu knjigu pa se ne smije potpuno otkriti, ko zna? Naslucujem da ima jos onih koji nas sa ovog kontinenta posmatraju i pomalo zadirkuju, ali evo tek danas objavljujem prvi prilog s australijskim okusom: Karmen je konacno odlucila 'izaci iz mraka na svjetlo pozornicu', sto me posebno raduje.

Dragi prijatelji sirom svijeta

Vecina vas zna da ja vec 14 godina zivim u Australiji. O sebi svojoj familiji cu drugi put, sada zelim da vam sve pozdravim, zazelim sretne pranike i ujedno napisem malo vise o tome kako se ovdje praznuje.Australija je sezonski pomjerena za 6 mjeseci u odnosu na sjevernu hemisferu. Kod nas je sada ljeto, vrijeme praznika, godisnjih i skolskih odmora i pozara. Visoke temperature i ljetne vrucine (prosle godine smo imali 42 Celzijusa) su vremenom uticale na izmjenu tradicije slavljenja Bozica i Nove godine. Ako se slavi u kuci onda je to obicno uz air conditioner. Bozicna ili novogodisnja vecera je obicno uz rostilj ili se odlazi na plazu. Mnogi Australzi praznike provode van kuce, na plazi ili kampujuci van grada. U Sydneju je, na primjer, vec tradicija da se na Bozic ide na cuvenu Bondi Beach plazu gdje se zna okupiti i do 40,000 ljudi.

I hrana je prilagodjena sezoni: jede se hladna tucetina, riba, skoljke i drugi plodovi mora, a na kraju torta "Pavlova" (poznati Australski kolac), voce i sladoled. (naravno, kod nas se jos odrzala baklava i poneko "tradicionalno" jelo). Piju se vino (o vinima i hrani cu drugi put), sampanjac ili samo sokovi.

Naravno, tradicija se u necemu i odrzala: jos se kiti bozicno (ili novogodisnje drvce) u kucama i na javnim mjestima, salju se cestitke, pjevaju pjesme i naravno, Santa Claus. Djeca se s njim slikaju (kao sto su se nasa nekad slikala sa Djeda Mrazom), pa sad pokusajte zamisliti tog jadnog covjeka u cohanom crvenom kaputu i hlacama na 40 Celzijusa!!!

Iako se Chrismas slavi sirom svijeta, u ovo doba godine se obiljezavaju i drugi praznici i festivali (Hanukkah, Ramadan, Kwanzaa i Ta Chiu).

Aborigini (domorodacko stanovnostvo na sjeveru zemlje) ne slave Christmas ali se ovo doba godine poklapa sa vremenom kada oni slave prirodu i njene sezone. Prirodu dozivljavaju kroz 6 sezona i jedna od njih, "Gudjewg" (monsoon season) pocinje upravo sada.

Zavrsicu sada ovaj prilog sa jednom od tipicnih australskih cestitki. "Red Rock" ili Uluru (kako ga zovu Aborigini) je jedna od znamenitosti ove zemlje ali o tome cu u jednom od narednih priloga.

Sad vam svima svima zelim sve najbolje i, kako bi Australci rekli, "please, take care".

Karmen

P.S. Danas neki medju nama slave Bozic i ja koristim ovu priliku (i ovu cestitku iz Australije) da im svima pozelim mnogo zdravlja i srece, da ga proslave u veselju u krugu svojih familija (kao sto je to dugogodisnja tradicija) i da ne pretjeruju u jelu i picu jer se nova praznovanja priblizuju.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home