SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 21, 2007

Australski grb i vino

Kao sto sam neki dan spomenuo, prilozi od Karmen su tu i samo cekaju pogodan trenutak. Danasnji je posvecen vinopijama kojih, provjereno znam, ne nedostaje u ovom nasem drustvu.

Vjerovatno ste imali priliku vidjeti kako izgleda australski grb ili kako se to zove, “Coat of Arms” – kengur i emu oko grba koji predstavlja 6 australskih drzava. Prica o tome kako je on nastao je prosle godine objavljena na televiziji, takodje zapis o tome se nalazi u localnoj knjizi povijesti grada u kome je zivio glavni akter ove price.

Prica pocinje tako sto je Trojano Drvenica, rodom iz Trnovice kod Dubrovnika, 1871 zvanicno registrirao svoju vinariju pod imenom “Excelsior Vineyards”. Grb vinarije, koji se pojavljivao na svim flasama, bio je kengur i emu oko bureta vina. Vinarija (i vinogradi) se nalazila nekih 2 sata voznje od Melburna u mjestu Mooroopna. “Excelsior” vina su u 19 stoljecu bila nasiroko poznata. U periodu od 1888 do 1891 osvojila su preko 300 medjunarodnih priznanja: 9 sampionata, 18 zlatnih, 5 srebrnig i 5 broncanih medalja. Izvozila su se u veliki broj zemalja Evrope i Trojano je vazio za “The Master of Wines”. Jedno vrijeme je bio i clan Velike Porote Francuske (Grand Jury of France) cime se Australija veoma ponosi.

Nakon ujedinjenja australskih drzava u federaciju, krajem 19 stoljeca, grb vinarije je uzet kao ideja za grb Australije. Naime, 1901 Federalna vlada Commonwelta je zapocela process “preuzimanja” Drvenicinog grba ali se sve zavrsavalo na sudu jer ih je Drvenica tuzio za kradju dizajna. Trajalo je to godinama da bi na kraju on odustao i dozvolio slobodnu upotrbu dizajna. Grb je izmjenjen u tome sto se u sredini, umjesto bureta vina, nalazi grb koji simbolizira 6 drzava. Godine 1912, George V je ozvanicio novi grb.

“Excelsior” vinarija ima za sobom nekih 150 godina postojanja, njeno ime je na listi zaostavstina drzave Victorije (“ Victoria ’s Heritage” landmarks). Prezivjela je sve bolesti ali nazalost nece prezivjeti politicke igre 21 stoljeca. Naime, nova trasa autoputa ce preci preko vinarije.

Karmen

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hvala Karmen na ovoj informaciji.

Pitam se sto je tog naseg covjeka, nagnalo u tako daleku tudjinu: siromastvo, grijeh ili nerv pustolova?
Sto god bilo, on je sansu koja mu se pruzila iskoristio, ugradio je sebe u povijest nove domovine. Lijepo!
Vidim da i Emira, a sigurna sam i svi vi, svoje znanje, iskustvo, sposobnost koristite u svojim povoljnim prilikama - opportunities.
Ako ne vi, onda sigurno netko od vase djece, ugradit ce sebe i Banjalucane u povijest nove mu domovine.
Zilavost, snaga, sposobnost, duh i kreativnost nasih ljudi su neizmjerni.
Iskoristimo sanse koje nam se otvaraju!
Okrenimo se buducnosti!

Natasa

Monday, 22 January, 2007  

Post a Comment

<< Home