SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, March 23, 2007

Akcija Svjetskog saveza dijaspore BiH

Svjetski savez dijaspore BiH pokrece mnoge aktivnosti vezane za raseljene stanovnike BiH i nastoji da se njegova rijec cuje na sve cetiri strane svijeta. U neka davna vremena, kada nije bilo Interneta i novih tehnologija, takav posao je bilo veoma tesko organizirati i realizirati.

Danas, kada smo svi ‘povezani’ na istu ‘liniju’ i kada se informacije sire nekada nezamislivom brzinom, stvari se cine laksim, ali ni danas sve nije idealno. Tome najvise doprinosi nasa nezainteresiranost, kao da se radi o stvarima koje nas se uopce ne ticu.

Danas objavljujem malo preuredjen dopis predsjednice Svjetskog saveza dijaspore BiH (nadam se da se autorica nece naljutiti), koji zasluzuje paznju svih raseljenih i prognanih. Nadam se da cete ga procitati s duznom paznjom i da cete vijest prenijeti dalje: od vase akcije (ili neakcije) zavisi sudbina svih nas.


Postovani.

Kao sto znate, pokrenuli smo niz aktivnosti u sklopu rada Svjetskog saveza dijaspore BiH (projektu CIPS kartice “licne karte”; priprema odrzavanja "Dani BiH dijaspore u Sarajevu", stalna borba za dvojno drzavljanstvo; priznavanje kvalifikacija stecenih u inostranstvu, zahtjevi i borba za uspostavu ministarstva za dijasporu itd). Svi ovi projekti/akcije su podjednako vazni i trebamo se potruditi da ih podrzimo.

Molim sve BiH gradjane u dijaspori da prilikom odlaska u BiH izvade CIPS karticu (licnu kartu), naravno sa adresom iz 1992. godine. Ne dozvolite da budete dio proslosti, budite dio sadasnjosti, dio pokretacke snage za bolje sutra u BiH.

Jedan od vaznih projekta je i anketa koju smo vam uputili putem Interneta. Pozvali smo vas da uzmete ucesce u popunjavanju ankete
http://www.onlineanketa.net kako bi uradili istrazivanje o BiH dijaspori.

Imamo preko 1,200 popunjenih anketa (nesto manje od 1,000 on-line i preko 300 rucno popunjenih), ali to je zaista mali broj za ovo istrazivanje - zapamtite nas ima preko 1.3 miliona u dijaspori!

Kao sto sam ranije navela, ovaj istrazivacki projekt ce uokviriti sliku Bosansko-hercegovacke dijaspore cijeloga svijeta. Ja Vas jos jednom molim da odete na http://www.onlineanketa.net i odvojite 10-tak minuta za popunjavanje ove ankete. Ako ste vec anketu popunili (o srca hvala) onda Vas molim da ovu informciju proslijedite do vasih poznanika.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na vasoj podrsci i saradnji, i zapamtite ovo istrazivanje je anonimno.

S postovanjem,

Senada Softic-Telalovic

Predsjednica Svjetskog saveza dijaspore BiH

P.S. Vise informacija o licnoj karti mozete naci ako pogledati objavljeni fotos, te procitate ovaj PDF dokument.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home