SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 09, 2007

Slavlje u Pittsburgh-u

Cekajuci Izeta da mi posalje par rijeci o jos jednoj diplomi, evo i od mene par rijeci.

Zaista je divno biti u situaciji da mogu pisati o ovako lijepim trenucima. U dalekom svijetu, otrgnuti od domovine, mlada generacija bivsih stanovnika naseg grada grabi velikim koracima u bolju buducnost. Da li je to prkos, ili borba za prezivljavanje, ili oboje, ne znam, ali ova mladost se odlicno snalazi u ovim okrutnim 'kapitalistickim vodama'. Bolje od nas starijih, to je sigurno.

Slavlja su ovih dana sirom svijeta u domovima bivsih Banjalucana. Djeca zavrsavaju fakultete, magistrira se, brane se doktorske disertacije, dobijaju se poslovi u najpoznatijim firmama, istrazivackim i naucnim centrima, na fakultetima.
Roditelji i rodbina leti s jednog kraja svijeta na drugi da prisustvuje svecanostima.

Sve je to prije nekih desetak godina bilo nezamislivo, u ono doba kada je za nas starije cak prelazak u novu firmu bio veliki dogadjaj. Zivimo u nekim drugim vremenima i igramo neke druge igre. Ovi mladji igraci su vjestine i pravila igre vrlo brzo savladali i rezultati su ocigledni. Treba im se skinuti kapa s glave.

Zao mi je sto mnogi oni koje bih tako rado predstavio na ovim stranicama nemaju hrabrosti (ili volje) da se jave, da njihove uspjehe svi zajedno proslavimo. Potajno se nadam da cemo vidjeti jos neke, i to vrlo skoro!

Noc evo odmice, Tufe se ne javlja. A planirao sam ovaj prilog vec odavno, moram ga objaviti, da vijest ne 'zastari'.

Prosli petak je na Duquesne University odrzana svecana priredba u povodu zavrsetka skolovanja jos jedne generacije studenata. Na priredbi je glavni gost bio direktor CIA-e, bivsi student univeziteta. Medju slavljenicima se ovaj put nasla jos jedna nasa ljepotica: Aida Tufekcic.

Slijedeci dan je odrzana svecanost na kojoj su se dijelile diplome, a nakon toga se, po obicaju, otislo na svecani rucak. Aida je opet bila vrijednija od tate i slike su stigle vec slijedeci dan. Tata je zakazao ali ja sam ipak smogao snage da vam bar malo docaram atmosferu.
Maj 10. 2007. Tufe mi je svoj prilog poslao malo kasno a evo ga tek sada 'kacim' na ovaj postojeci. Na gornjem linku su dodane dodatne fotografije!

Posto ja Co najavio ovaj mjesec kao mjesec diplomaca i to poceo sa Sanjom evo ja nastavljam sa nasim novopecenim diplomcem, Aidom.

Aida je imala dodjelu diplome kao i Sanja istog dana samo na dva razlicita kraja Amerike. Kako se Aida odlucila da studira u gradu u kome i zivi tako je sve i obavljeno u Pitsburgu.

Duquesne University, koledz na kome radi nas urednik bio je domacin ove svecanosti.Slavilo se dva dana. U petak je bila svecanost za sve skole: farmacija, pravo, biznis, pedagogija, prirodne nauke i drugoa u subotu su se dodjeljivale diplome po skolama u razlicita vremena. Po mojoj procjeni bilo je vise od 600 studenata.

Vrijeme je bilo pravo proljetno, znaci jako ugodno pa je tako raspolozenje bilo na visini.U petak se poslije svecanosti nastavilo slaviti vani u krugu koledza gdje je bila pripremljena zakuska za sudente i goste.

Duquesne je mali privatni koledz, smjesten u samom gradu Pitsburgu, ustvari na jednoj uzvisini iznad gr! ada tak o da se sanjega mogu fino vidjeti neki dijelovi grada. To je bila prilika mnogima da naprave mnogo snimaka za uspomenu.

Dodjela diploma za skolu biznisa, bila je zakazana u subotu u podne. Krenuli smo sat i po ranije jer smo trebali pokupiti Nerinog tatu,a naseg dragog gosta didu Danijela. Medjutim zaglavili smo se u koloni auta koja je bila nepregledno duga i nije se gotovo micala zbog radova na putu.

Minute su samo nestajale a mi smo se micali puzevom brzinom. Sve nas je pomalo hvatala panika a nas diplomac je izgubio nadu da cemo tamo stici na vrijeme.

Kako je Aida bila u svecanoj odori sa cetvrtastom kapom na glavi, ljudi su vidjeli da smo u problemima pa su nas pustali. Nekako sam uspjeli doci do prvog exsita i nekim precicama smo stigli bukvalno minut do dvanaest. Naravno svi smo odahnuli ali su nam nedostajali dida Dane i nasa Sunita, koja nije mogla doci, da sa nama podijeli te fine trenutke.

Ipak bilo je lijepo biti dio te nasmijane mladosti ! i bar n a trenutak se vratiti u studentske dane. Evo uz ovaj prilog saljem vam i par slika.

Co, sada je Cadjo na redu.

Izet

Labels: ,

15 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Srdacne cestitke Aidi i ostalim Tufekcicima!

Gaza sa familijom

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Draga Aida, draga Sanja, dragi Komljenovici I Tufekcici. Od srca cestitamo i sve najbolje u zivotu mladim slavljenicama od Skakica iz Australije.

Wednesday, 09 May, 2007  
Blogger co said...

Izeta sam, izgleda, nepravedno kritizirao. Kada sam jutros otvorio email, nadjoh njegov prilog poslat par minuta nakon sto sam otisao u krevet.

Novi set fotografija je tu, uz odgovarajuci tekst. Cim uhvatim prvu priliku (nadam se tokom prekida za rucak), prilog ce ugledati svjetlost dana.

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tufekcicima zasluzene cestitke.
Zivi i zdravi bili.
Cadjo i njegove cure.

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vidim da se slavi na vise strana,
upucujem iskrene cestitke porodicama i slavljenicama!
Svako dobro u daljnjem zivotu!
Majda!

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Sanji, Aidi, Komljenovicima i Tufekcicima najiskrenije cestitam.

Drage djevojke, cijeli zivot i sav svijet cekaju vas rasirenih ruku.
Iskoristite sva svoja znanja i sposobnosti, ali ne zaboravite
da je osobna sreca i ljubav smisao zivota.
Natasa

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tufekcici, Komljenovici, radujemo se i ponosni smo zajedno s vama.
Sanja , Aida
Cestitke i neka vas sreca prati.
Canci

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Draga Aida,
Tebi i tvojim roditeljima gromki aplauz i tople Ĩestitke iz Banjaluke,
Ljilja i Mario

Wednesday, 09 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tufo, neka vam je sretno.
Svi ste lijepi na onim fotkama, ali si mi ti ponajljepsi, pravo dobro ocuvan.
Iduce nedjelje, ako Bog da, ide prilog iz Bostona.
Svako dobro,
Cadjo.

Thursday, 10 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Snji, Aidi, Komljenovicima i Tufekcicima d srca cestitamo. Zahvaljujuci Co-u i Bloggeru mozemo sa vama podijeliti njljepse trenutke u zivotu.
Mirjna i Zeljko

Saturday, 12 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Drage djevojke,

od srca vam cestitamo i radujemo se s vama i vasim roditeljima.

Jasna i Damir Prpic

Sunday, 13 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tufekcici bravo!

Opet jedna nova sansa za mog sina!Samo da ga otkaci (ili obratno) njegova Poljakinja pa cu da mu pokazem slike ljepotica sa bloga!Neka je sa srecom!

Tuesday, 15 May, 2007  
Blogger co said...

Sejo, javljas se ovdje nekakvim komentarima, a savog sina krijes od nas kao zmija noge! Hajde posalji koji fotos pa da vidimo o cemu se radi. Ne moze nista na nevidjeno.

Tuesday, 15 May, 2007  
Blogger fatak said...

Srdacne cestitke Aidi od porodice Fatkic iz Austrije, a ti tata Izete si mogao komotno da nabacis jos veci osmjeh, naprimjer "od uha do uha(marmeeelada)" kada si se slikao sa dvije Banjalucanke,em ljepotice,em jos tvoje najmilije.

Wednesday, 16 May, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nase srdacne cestitke Aidi i ponosnoj familiji. Ovaj sarmantni osmijeh osvjezava.
Kusmici iz Montreala

Thursday, 17 May, 2007  

Post a Comment

<< Home