SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, April 21, 2007

Brodolom barke "Stefano"

Ako vas put nanese u Dubrovnik, posjetite Galeriju zavjetnih slika pomoraca u Kapucinskom samostanu i pogledajte sliku “Jessy” (ili poznatijom pod imenom Spasavanje brodolomaca sa broda “Stefano”) a ja cu vam ovdje ispricati kako je ta slika nastala.

Pricu o brodolomu barka “Stefano” cula sam prvi put na radiju a potom na televiziji pod naslovom “Prica o dva grada”. Dugo sam se dvoumila da li da je podijelim s vama. Ipak, prica je fascinirajuca i zasluzuje da se o njoj zna. Ako se pak nekome ne svidja, neka je naprosto zanemari.

1875 dubrovacki brod Stefano, cija je maticna luka bila Rijeka, putujuci za Hong Kong skrenuo je sa svoga puta i nasukao se na obalu zapadne Australije. Brodolom se dogodio u noci 27 oktobra. Desetorica prezivjelih su prva tri mjeseca proveli lutajuci obalom. Pleme Aboridjina na koje su u nekoliko navrata naisli opskrbilo ih je hranom i vodom ali jednostavno nije moglo prihvatiti svu desetoricu prezivjelih jer je i samo s teskocom prezivljavalo. U toku ta tri mjeseca, 8 brodolomaca je umrlo od iscrpljenosti i malaksalosti zbog vrucine i nedostatka vode. Muke i uzas kroz koje su prolazili slikovito su opisani u dolje pomenutoj knjizi. Dvojica prezivjelih, Miho Bacic (16, rodom sa Korcule) i Ivan Juric (21), ponovo naisavsi na isto pleme, ovaj put ostadose s njim puna 3 mjeseca. Domoroci su ih hranili i njegovali dok im se zdravlje nije povratilo. A onda krajem aprila 1876 uspjeli su prizvati prolazeci brod “Jessy” kapetana Charlsa Tuckey-a koji je jednom godisnje dolazio u taj dio Australije u potrazi za biserima i koji je dvojicu prezivjelih brodolomaca prevezao u Fremantle. Po povratku u Dubrovnik Miho B. je pricu ispricao lokalnom sveceniku i piscu Stjepanu Skurli a slikar Ivankovic je prema njegovom opisu naslikao sliku spasavanja da bi ista bila poklonjena u znak zahvalnosti svetistu Gospe od Milosrdja.

1878 prezivjeli Miho Bacic odlucio je na sljedecem putovanju ostati u Americi i osnovati dom u New Orleansu. Tamo je postao uspjesan poslovni covjek pa je u njegovu cast jedna ulica u New Orleansu nazvana Baccich.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home