SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, November 27, 2008

Mary Sherhart i sevdalinka



Prilog o posjeti vrelu rijeke Bosne sam uljepsao sevdalinkom koju pjeva amerikanka pod imenom Mary Sherhard. Ja sam je greskom preimenovao u Mery Sheparevic, ni sam ne znajuci kako se to desilo kada sam ispred sebe imao njen CD na kojem Omer Pobric lijepo objasnjava o kome se radi.

Sinoc mi se javi Djulijana emailom s malo vise informacija o ovoj zanimljivoj osobi.

Dragi Co,

mislim da je rijec o istoj osobi. Mrs.Mary je nastupala u Jacksonville prije par godina uz grupu izvodjaca Illahija i kasida. Skup je bio odrzan za vrijeme Bajrama, a posto sam ja "operisana" od svih skupova sa bilo kakvim predznacima, na zalost nisam imala zadovoljstvo da uzivo cujem Mrs.Mary. Doduse gledala sam kasetu koja je snimljena tom prilikom i bas sam bila zatecena sa koliko ljubavi i emocija Mrs. Mary interpretira izvorne sevdalinke. Mnoge bi se trebale postidjeti sto se uopste i daju nazivati estradnim "umjetnicama/zvijezdama" i na koji nivo su srozale muzicke kriterije u svojoj domovini.

Pozdrav svima,

Djulijana


Djulijana mi je poslala i jedan clanak iz kojeg sam prekopirao i ovu sliku gore. Ucinilo mi se da je vrijedno da malo vise saznamo o osobi koja je sevdalinku zavolila vise od mnogih koji su rodjeni u Bosni a tvrde da u njoj ne zive.

BUDUĆA PREDSJEDNICA AMERIČKOG INSTITUTA SEVDAHA
Tekst: Elma Zećo
Foto: Irfan Redžović

”Mary Sherhart predstavlja osvježenje u Institutu sevdaha”, kaže Omer Pobrić

Amerikanka Mary Sherhart (52) u Visokom snimila je prvi album sevdalinki na engleskom jeziku, u saradnji sa Omerom Pobrićem i njegovim Institutom sevdaha. Uz album koji će nositi naziv Evo me opet u dragoj zemlji, uradila je i CD sevdalinki na bosanskom jeziku, a promocija će biti upriličena na obilježavanju 505 godina bosanskog sevdaha i pet godina Instituta sevdaha u februaru.

Izdavanjem albuma Srce puno Bosne prije godinu i po, Mary je upisana kao prva Amerikanka koja je snimila album sevdalinki, što joj pričinjava veliku čast.

“Mislim da će album na engleskom jeziku biti prihvatljiv djeci rođenoj u Americi čiji su roditelji porijeklom iz BiH. S obzirom da neki nisu dobri poznavaoci bosanskog jezika, ili ga govore loše, mislim da će novo muzičko ostvarenje poslužiti kao most koji će ih povezati sa sevdalinkom”, kaže naša sagovornica. Također, dogovoreno je i osnivanje Instituta sevdaha u Americi, na čijem čelu će biti ova umjetnica. Mary je sevdalinke prvi put čula na snimcima iz 1970. godine u izvedbi, između ostalih, Nade Mamule i Safeta Isovića, dok ih je sama počela interpretirati prije četiri godine. U Seattleu, gdje živi, članica je grupe Balkan Cabaret, sa kojom izvodi pjesme svih balkanskih regija, a interes za muzikom sa ovih područja javlja se još u vrijeme srednje škole. Muzikom se bavila kao djevojčica, pjevajući u školi i horovima.

“Odrastajući, prošla sam kroz težak životni period – rano sam izgubila majku, dva brata i oca. U srednjoj školi vidjela sam grupu izvođača zvanu Koleda. Plesali su i pjevali muziku iz različitih dijelova Balkana: iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije... Osvojili su me i odlučila sam im se pridružiti. Par koji je pripadao grupi uzeo me je k sebi kao svoje dijete, a ja sam, živeći sa njima, završila srednju školu. On je bio iz Srbije, ona Amerikanka. Tako sam počela pjevati balkansku muziku”, kaže Mary, koja u Seattleu gaji poznanstva sa mnogim Bosancima i Hercegovcima.

Ne krije da je teško izvoditi sevdalinke na jeziku koji dobro ne poznaje, no kaže da svaku pjesmu razumije: nikada je ne izvodi dok ne shvati i osjeti šta pjeva. Udata je, ima troje djece: kćerke Charlet Wesela (20) i Lucy (14), te sina Nicka (11). Iako sevdalinke ne odgovaraju muzičkim ukusima članova obitelji, svi je podržavaju u njenom radu.

“Nikada neću pjevati kao prava Bosanka, ali kada pjevam, sevdalinku osjećam u potpunosti. Sa publikom koja ne razumije tekstove nastojim komunicirati emocijama. Kada ne bih mogla pjevati, ne bih mogla ni disati.”

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sta vise reci sem..."Ejvala"! :))

Monday, 29 December, 2008  
Anonymous Mary Sherhart said...

It is my great joy and honor to sing sevdalinke!

Mary

Saturday, 09 May, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Dear Mrs.Shepard,
I remember the words that my late father used to say about sevdalinke. He said that sevdalinku can sing only people that sing from and with hart. He also said, that even if you can carry a tune, still doesn't qualify you to sing a sevdalinka. In his opinion only a few people were gifted enough to do so. I know for sure that if he was here, he would feel privileged to hear you singing.
Thank you for sharing your gift with us.
Sincerely,
Djulijana

Saturday, 09 May, 2009  

Post a Comment

<< Home