SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, January 18, 2010

Hajduk

Ima tome poodavno kako mi se emailom javi Ibro Cenanovic, jedan od onih malobrojnih koji se bori da se istina o Banjaluci ocuva u vremenima kada, zahvaljujuci silnim novcima, oni koji danas vladaju Banjalukom sire lazi koristeci sva moguca sredstva. Ibro je 'momak' iz Omladinske (danasnji naziv ne znam a za one koji dolaze na ove stranice on ionako ne bi imao ikakvo znacenje), iz koje poznajem mnoge, medju ostalim i Ahmeta i Djedju Kozaragic, prijatelje iz davnih muzickih dana.

Ibro mi posla jednu sliku iz davne 61, iz dana kada smo vecina trcali za loptop, svako u svom dijelu grada. Igrao se tada nogomet gdje god se stiglo, umjesto stativa se koristio stap ili dio odjece, aut se odredjivao od oka, a o patikama se moglo samo sanjati. Formirale su se ekipe, organizirali su se mecevi sa rajom iz drugog komsiluka...

Na slici koja je pred vama je ekipa sa Caira a da ja ne prepricavam o kome se radi evo originalnog Ibrinog kometara objavljenog na cafe kajaku:

Zahvaljujuci glavnom uredniku Sehovicu, danas je objavljena fantasticna slika, koja je i na neki nacin istorijska slika.

Radi se o fudbalskom klubu HAJDUK iz OMLADINSKE ulice. Tacno na mjestu prve izgradjene manje zgrade na CAIRAMA, u basti SACIRA KUSMICA, oca dvojice igraca na slici.

Slika datira iz 1961 godine.

U gornjem redu su, prvi slijeva, nekadasnji legendarni fudbaler BORCA, prije nego sto je zaigrao za juniore BSK-a: HIKMET KUSMIC, MUHAMED KUSMIC, STJEPAN-STEFKO CEMAZAR, MUSTAFA KOZARAGIC, CURIC MLADEN i KOZARAGIC NEDZMIL-DJEDJO.

U donjem redu sam ja, gospon IBRAHIM, zatim JASMIN GVOZDJAR, KOZARAGIC AHMET, RASIM HABULA i SULEJMAN GUNIC-Memki-Cuga.
Pozdrav cijeloj raji banjaluckoj,gdje god da se nalaze.

Dobar dan.

Ibro

Ibri se zahvaljujem na javljanju u zelji da ova slika ne bude i jedina.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home