SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, February 20, 2010

Tužna vijest iz Norveške

Pocetak ove godine kao da je predodredjen za tuzne vijesti. Evo stize mi jos jedna, ovaj put iz Norveske: napustio nas je Mehmed Kušmić (čika Kušmo kako smo ga mi zvali), suprug Fatime, a otac Aide i Eke, nasih dugogodisnjih prijatelja koji od ovog zadnjeg rata zive u Norveskoj, novoj domovini mnogih Banjalucana.

Zadnji put smo se sreli sa cika Kusmom prije nekoliko godina prilikom nase jedine posjete Kusmicima i Ziskama. Drzao se dobro, cak izuzetno dobro, za covjeka njegovih godina nakon svega sto je devedesetih preturio preko glave. Dozivio je cika Kusmo duboku starost zahvaljuci njegovom duhu a mozda i 'medikamentima' koje je redovito koristio: sjecam ga se kako bi prije svakog rucka 'trgnuo' jednu 'rakijicu', onako da mu 'otvori apetit'. Tog pravila se i mi pridrzavamo pa ce njegova tradicija zivjeti dok je i nas na ovom svijetu.

Mozda je cika Kušmi u svemu ovom pomoglo i to sto je gotovo cijelo vrijeme nakon progona iz Banjaluke prozivio okruzen svojim najdrazim. Sreca u nesreci je da su se familije Kusmic i Zisko uspjele okupiti u Norveskoj, da su se ponovo skucili u blizini jedni drugih, pa je Meša cijelo vrijeme bio okruzen brigom svoje djece Aide i Eke. Medjutim, godine su ucinile svoje pa ja evo danas pisem ovaj prilog kako bih mnogobrojne prijatelje i poznanike obavijestio o ovom tuznom dogadjaju.

Cika Kusmo je zavrsio svoj put a teta Fatimi, Aidi, Eki i ostaloj ozaloscenoj ridbini upucujem iskreno saucesce u moje i ime moje familije.

Labels: ,

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Povodom smrti moga omiljenog nastavnika matematike -od 1955.do 1958.god u O.s."Zmaj -Jova jovanovic"-i perfektnog pedagoga Mehmeda Kusmica upucujem svoje iskreno saucesce njegovoj familiji.
Prof.Ibrahim Tabakovic

Saturday, 20 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Obiteljima Kusmic i Zisko iskreno saucesce.
Nada i Miro Stefanac

Saturday, 20 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Ostala mi je u sjecanju jedna lijepa slika na ovom blogu. Lijepo obojena kuca i velika familija ispred kuce u Norveskoj.Isto tako prilog o 60 godisnjici braka.Ljudi koji su sacuvali dostojanstvo i nasli snage da prihvate stvarnost onakvu kakva jest.
Nase iskreno suacesce cijeloj familiji.
Dubravka i Zlatko Kusmic

Saturday, 20 February, 2010  
Blogger Amir said...

Hvala vam puno u ime svih nas na podrsci i rijecima utjehe.
Amir

Sunday, 21 February, 2010  
Anonymous Dzindici said...

I meni je ostala u sjecanju jedna slika sa bloga. Dido Kusmic u svom malom 'autu' , nasmijan i raspolozen.
Nase iskreno saucece povodom smrti gospodina Kusmica cijeloj familji, Emira i Sasa

Sunday, 21 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Iskreno saućešće porodici Kušmić od braće Bahtijarević i Ahmeta i Enise Pletilić.

Sunday, 21 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Ostade lijepo sjecanje.

Porodici iskreno saucesce.
Renata

Monday, 22 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Obiteljima Zisko i Kusmic iskreno saucesce povodom gubitka dragog oca. Marina i Zdravko Srebot

Monday, 22 February, 2010  
Anonymous Cadjo said...

Aidi, Eki i cijeloj familiji iskreno saucesce od,
Zlate i Cadje.

Monday, 22 February, 2010  
Anonymous Made said...

Porodicama Kusmic i Zisko iskreno saucesce.
Made sa porodicom

Monday, 22 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Najljepse se zahvaljujemo svim prijateljima na izrazima saucesca povodom smrti naseg oca.

Porodice

Zisko i Kusmic

Wednesday, 24 February, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Tražećinešto o ormaru pronađoh"Vrijeme za sjećanje"rukopis moga rahmetli strica ESE Bahtijarevića.Naposao ga je 1991godinenama mlađim pokolenjima da ne zaboravimo svoje korjene i da saznamo kako se prije živjelo.Opsujući svoju mladost spominje mnogobrojne aktivnosti a posebno u SOKOLU.U njegovoj vrsti vježbali su:Mehmed Kušmić,Omiljko PopadićHamdija Kadenić,Marinko Milojević i Vlado Kapor.Pored toga imali sui hor i tamburaški orkestar u kome je opet s njim bio Mehmed Kušmić.To su lijepa sjećanja,za koje mi mlađi možda nismo znali.Pozdrav Niskana

Friday, 05 March, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Evo mene opet.Jučer me nazvala kčer moga strica Ese i kad sam spomenula čika Kušmu rekla mi je da su njih dvojica bili veliki prijatelji cijeli život.U starijim godinama često su šetali i prisjećali se lijepe mladosti.O tome stric piše i izdvajam njihovo putovanje biciklima u Sarajevo.Bilo je to ljeto 1937 godine.Dogovorila se 4 prijatelja:M.Džinić,I.Hadžidedć,M.Kušmić i stric Eso da krenu u avanturu.Krenuli su rano ujutro prema Jajcu.Put je bio loš,makadam,prašina i stalni uspon.U Jajce su stigli mrtvi od umora i gladi.Sjeli su na klupe preko puta vodopada,jeli i zaspali.Poslije 2h odmora nastavili su prema Donjem Vakufu i tamo stigli kasno popodne.Sa nekim mještaninom pošli su prećico na Komar noseći bicikle na ramenu.Sa Komara su se spustili biciklima u Travnik,gdje su prenoćili kod naših rođaka.Sutradan su nastavili put prema Kiseljaku.Na putu ih je uhvatilo nevrijeme i sklonuli su se 2h u neki napušteni prostor.Krenuli su preko Kobilje glave i Iliđe za Sarajevo.Ostali su 7 dana a onda vozom nazad.Enisa

Saturday, 06 March, 2010  

Post a Comment

<< Home