SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, September 17, 2010

Madi umjesto komentara

Posto iza mojih pisanja (bilo da pisem o lijepim ili ruznim stvarima) uvijek stoji istina koju mogu dokazati, evo dokaza za moj komentar o 'banjaluckom' soku od ruza u Americi. O tome sam, koliko se sjecam vec jednom pisao a i slika (mozda bas ne ova iz kraja maja 2004.) je cini mi se bila tu ali kako je priloga jako puno, nisam ga mogao pronaci.

U ovom dvoristu u predgradju Pittsburgh-a, sok od ruze se pravi svake godine, redovito, kao da se radi o Bosni, kao da rata nikada nije bilo. I pije se bosanska kava, onako kako se nekada pila. I pravi bosanski lonac, baklava i ruzica, i mnogo toga drugog, kao u neka davna lijepa vremena.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Co
Bili smo na istom tragu kad je u pitanju ova komentar. Meni je u glavi bila jedna fotografija g-dje Gven Jones na kojoj su dvije case himbera, zdjelica rahat lokuma i kriska limuna. Nisam je znala izdvojit, a nisam htjela Tebe gnjavit.
Znala sam da ce ovo na kraju zavrsiti baklavom i da cu patiti.
Sve mi je mama napisala: razvij jufke, ostavi da se prosuse. Napravi tirit, spremi kilu mljevenih oraha i malo sjekanih, secer...Jufke izrezi na velicinu pleha, jednu koru, ona sto ce biti gornja, prekri vlaznom krpom da ne bi pucala kad se reze. Slozenu baklavu izrezi, zalij otopljenim i procijedjenim maslacem i dooobro pazi kako peces. Ni pretiho, da ti se ne presusi, ni prenaglo, da ne ostane prijesna. E, ali ja nisam nikad savladala prvi korak, razvijanje, pa zato sada patim na spomen baklave.
Luce Mala

Saturday, 18 September, 2010  

Post a Comment

<< Home