SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, December 22, 2010

Kratka interpolacija

Kratka interpolacija u lirskoj longitudinali postdejtonske Bosne i Hercegovine

Hasanaginica
Hasanaginica je bosansko-hercegovacka usmena balada, nastala između 1646. i 49. u okrilju Imotske krajine. Pored literarno-kultoroloskog znacaja u Regionu ostavila je jak upliv na poeziju „moderne“ u Evropi. U Njemackoj rado citano stivo a po prevodu Getea svrstana u „Deutsche Gedichte für Schule und Haus“ izdato u Berlinu 1922 godine, strana 330 , (278) pod balade i romanse. Na Party-ima tih godina izvodila se bez instrumentalne pratnje, glasom adodjo, pijano (pijanissimo)lirski Song, drugi
Glazbena Rock ’n’ Roll verzija lirske pjesme „Baba-Riba“ izvodjena ne entiteskom Banjalukom sedamdesetih godina, u hromatskoj ljestvici, allegro,forte.
(za daljnja objasnjena konsultovati Ibru „Blusera“)

„Baba-Riba“

„Hej Baba-Riba taraba se giba.
Deda babu uz tarabu, taraba se trese,
Deda babu uz tarabu, taraba se trese.
„Hej Baba-Riba taraba se giba.
Tvrdja baba neg´ taraba
Tvrdja baba neg´ taraba
„Hej Baba-Riba taraba se giba.

Epsko-lirski Song, treci
Cincarska epsko-lirska pjesma „Bi´ce...“ ,verzija za Glavni grad i dans veoma popularna prilikom kulturnog okupljanja ispred Boske. Prisutna je omiljena varijanta ojkanja, izvodjena largo, fortissimo uz pratnju i „starog i mladog“ i nesto modificirana varijacija „delta ojkanja“ koja se izvodi u Buffet-ima niz Zelenu rijeku nize mosta Venecija, medju probranima...

„Bi´ce...“

„Bi´ce picke
orlu i gavranu
u Laktas´ma o Vidovu danu“
(pjesma usmenim predanjem prenesena iz okoline Gacka ranih devedesetih.
Za daljnja objasnjena konsultovati Youtube)

(za tisak priredio Grof)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nema veze s temom. Ili bi se isto moglo nazvati interpolacijom ? Ne, prije bi to bila digresija. Ma nije ni vazno, meni se jednostavno dopala pricica sa samog pocetka rata. Gospodin, nesto stariji od nas, Tvoje struke Grofe, sarajlija, Srbin po nacionalnosti, kao jedini muskarac u blizoj obitelji, uputi se u BL predati mladu rodjakinju Muslimanku njenom buducem muzu. Pri susretu s banjalucanima gospodin se pozdravlja i ljubi, i s nelagodom primjecuje da ga okolina, pa i mlada rodjakinja, gledaju poprijeko. Nije mu bilo jasno u cemu je pogrijesio sve dok, nekoliko mjeseci poslije, prateci medije, nije obratio paznju na razlikovno ponasanje triju nacija. Shvatio je, na svadbi u muslimanskom okruzenju ljubio se tri puta. Nazvao je svoju mamu, ispricao joj sta je bilo, a ona,ljuta sto se u tako osjetljivom momentu, neprilicno ponasao njen ugladjeni sin rece: Pa zar nisi znao, tukac jedan stari, da se Srbi ljube tri puta?
Nije znao, on je samo htio biti dobar stari svat.
I premda od rata na ovamo i ja trostruki poljubac smatram vise zmijskim ugrizom nego izrazom ljubavi, da slucajno sretnem ovog gospodina, poljubila bih ga i to s 3 x po 3 poljupca za ovu slatku pricicu.
Nadam se da se izvor nece ljutiti sto sam ovo objavila.
Nada Š. D.

Wednesday, 22 December, 2010  

Post a Comment

<< Home