SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, November 29, 2010

Bozikovina

Godinama vec adventski vijenac radim sama. Nesto zbog toga sto mi to pricinja zadovoljstvo, nesto zato sto su ovi koji se prodaju na placu prilicno neinvetivni, a oni iz finih ducana preskupi. Ove godine, obuzeta nekim drugim mislima, zaboravih na Advent. Da me kcer u subotu navecer nije upitala kakve sam svjecice kupila, nedeljni rucak, vrijeme kad obicno palimo prvu svijecu, prosao bi bez te male ceremonije. Zato se u rano nedeljno jutro, po ostroj zimi, uputih u posjet gospodji Bozikovini i njenom gospodinu. Pratim ih vec neko vrijeme. On nju zaogrnuo svojim snaznim granama stiteci je od sjevernog vjetra, a ona se, zahvalna svom muskarcu na toplini koju joj pruza, sva okitila zarko crvenim bobicama. Pridjoh im gotovo snebivajuci se i otkinuh par grancica, dobro pazeci da ne narusim daminu ljepotu.

Bozikovina je zanimljivo drvo, ne moze se rascvjetati i pocetkom zime okititi bobicma, ako u njenoj blizini nema drveta sa muskim cvjetovima. Listovi su joj kozasti i tamno zeleni, a po rubu imaju ostre bodlje.

Neke biljke vremenom izgube bodlje, a neke ih zadrze cijeli svoj dugovjecni zivot. Zato njezno prilazite bodljikavim damama, inace bi mogle pruziti svoje ostre kandze.

Nada Š. D.

PS: Na ovim prostorima bozikovina spada u zasticene vrste.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home