SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, June 20, 2013

Osman


Osmana Kovačevića sam poznavao onako samo iz viđenja, nismo nikada progovorili ni riječ . U moje vrijeme je bio direktor u Profesionali a ja nisam bio od onih koji su se gurali u njihovo društvo. Bilo je drugih kojima je to bila najvažnija stvar u životu. Bavio sam se svojom strukom i time bio zadovoljan.

Iz ono par prilika kada sam se našao u njegovoj blizini, osjetio sam da se radi o čovjeku dobre duše koji se svojim ponašanjem razlikovao od ostalih u njegovom okruženju. Bio mi je simpatičan iako nisam imao priliku da ga bolje upoznam.

Ako se neko sjeća kada sam još tamo davno pisao o Čajavečkim komunistima (Slobodan Bošković, pok. Vlado Koruga, Katica Krčmar i još par njih) koji preko noći okrenuše čurak, spomenuo sam Osmana. Žurio je Osman na skup Reformista i u auli Doma kulture ugledao spomenute kako časkaju. Bi Osmanu drago što ih vidi, što su opet svi na istoj strani, ali kad ih pozva da požure u salu jer je skup počinjao, oni mu rekoše da oni neće tamo, da oni imaju svoj skup. Zbuni se Osman ne shvaćajući  o čemu se radi. A naši drugari su se stajno satajali već odavno samo što to niko od nas nije znao.

Neki dan konačno izmijenih par riječi sa Osmanom služeći se ovim novim tehnologijama. Iznenadilo me je da Osman u svojim osamdesetim barata skype-om, a redovan je i na facebook-u. Požali mi se da ima toliko novih stvari i da mu je teško sve to pratiti a ja se nasmija. Evo ja prije godinu i pol ostavih struku pa sam već sada ispao iz štosa.

Iz kratkog razgovora saznah dosta toga o Osmanu i njegovima. On se sa suprugom skrasio u Zadru i lijepo mu je. Odlično se drži za svoje godine i veoma malo se promijenio. Kosa je sijeda ali duh mlad. Stariji sin mu je doktor u Majamiju a mlađi ima računarsku firmu u Švedskoj. Meni drago ćuti. Još jedan dokaz da za naš narod nema prepreka koje su nesavladive.

Druženje sa Osmanom preko skype-a mi osvježi dan. Uvijek mi je drago vidjeti našu raju iz grada koja čista obraza osvaja svijet. Gdje bi ta Banjaluka bila danas da nas nisu rastjerali teško je zamisliti.


Osmanu i njegovoj supruzi želim dobro zdravlje i dug život u nadi da ćemo se jednog dana negdje sresti. Da sve ne ostane na ovom virtuelnom druženju koje je više primjereno mlađima.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ne znam gospodina, ali odem li u Pakostane nastojacu popti kavicu s njim, bude li imao volje. I ako ne, zelim mu sve najbolje.
" Zavidim " mu sto gleda najljepsi zalazak sunca na Jadranu i zivi, po meni, u najlepsem gradu na nasoj obali.
Srdacan mu pozdrav od bivse sugradjanke Nade.

Friday, 21 June, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Kakvo ugodno iznenadjenje,
pa Osman Kovacevic je moj prvi komsija od mog rodjenja u ul.N.Pozderca. Svako ljeto se vidimo
pri urdjivanju nasih dvorista. Predivan covjek i komsija. Hvala ti Co za ovaj prilog.
Pozdrav svima, Sejo Visic

Saturday, 22 June, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Mirza mi je jednom prilikom pricao da im je neko, za vrijeme ili odmah poslije rata, provalio u podrum i odnio neke stvari. Tom prilikom je lopov nasao i Osmanovu Aprilsku nagradu grada Banjaluke koju je Osman dobio 10-tak godina ranije... Nije je odnio.. fino je otovrio i rasirio po stolu i tako ostavio... Mora da se i njemu svidjela :)

E ljudi, kakav je Osman covjek...

Sunday, 23 June, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Drago mi je da ste uspjeli ostvariti kontakt (nakon par neuspjesnih pokusaja). Opisati Osmana je jako tesko jer sta god rekli, zvuci pomalo nestvarno i odmah se namece pitanje "Zar ovakvi ljudi zapravo postoje?". Oni koji ga znaju razumjece o cemu pricam :)Ljubav i paznja prema porodici, skromnost, strucnost, disciplinovanost,pravednost...samo su neke od osobina koje krase Osmana. Sve ove vrline dolaze do izrazaja uz nesebicnu podrsku njegove supruge Emire.
Zivi, zdravi i veseli nam bili jos dugo godina.
Pozdrav porodici Kovacevic i naravno svim blogerima.
Djulijana

Tuesday, 25 June, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Dugogodišnja sam prijateljica sa Osmanovom sestrom Atikom.I ona je kao i Osman divna osoba,kao i ostali Kovaćevići.To im je valjda u genima.Naročito me dojmio njihov odnos prema roditeljima-pun poštovanja i ljubavi.Pozdrav Osmanu i porodici.Niskana

Wednesday, 26 June, 2013  

Post a Comment

<< Home