SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, June 29, 2013

Popis stanovništva Bosne i Hercegovine

Aljoša mi je nedavno poslao poziv Svjetskog Saveza Dijaspore Bosne i Hercegovine za učešće protjeranih i iseljenih Bosanaca i Hercegovaca na popisu stanovništva koji će se odršati od 1. do 15. okotbra 2013. godine. 
Predpostavljam da će neki od nas u ovom dopisu naći neke korusne informacije pa ga u cjelosti prenosim:



SSDBIH: Javni poziv bh. građanima u iseljeništvu da uzmu učešće u popisu
stanovništva 2013. te kratko upustvo kako izvršiti popis


Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. će se provesti u periodu od 01. do 15. oktobra 2013. godine, prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u 24:00 sata, što se smatra referentnim datumom popisa.

Zakon o popisu stanovništva, (član 2). ovog Zakona omogucava da bosanskohercegovačka dijaspora bude popisana. Taj član zakona predviđa da budu popisani svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju važeću CIPS ličnu kartu i koji će se u vrijeme popisa nalaziti na svojoj adresi u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve gradjane Bosne i Hercegovine koji privremeno zive van domovine da:

Izvade validnu CIPS - ličnu kartu

Da vaš odmor (ako boravite u BiH) iskoristite za vađenje biometrijske LK, ako vam je istekla važnost trajanja stare, jer bez validne LK nemoguće je izvršiti popis.

Učešće u popisu stanovništva 2013 godine.

Da po mogućnosti jedan član iz porodice boravi u BiH prije 30. septembra 2013. godine koji se smatra za referentnim danom i računa se do 24:00 sata i na taj način stekne pravo da učestvuje u procesu popisa. Na taj način takvom licu se omogućuje da bude popisan i da popiše i svoje članove porodice.
Takav pojedinac uz posjedovanje svoje LK treba da posjeduje JMBG (jedinstvene matične brojeve) svojih ukućana.
Na ovaj način popisani će ući u ukupan broj stanovnika BiH.
Lične podatke o odsutnim članovima domaćinstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni prisutni član domaćinstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj.

Na kraju SSD BiH poziva sve vas da uzmete učešća pri sljedećem popisu i preporučuje vam ako postoji ikakva mogućnost da za vrijeme popisa boravite u BiH, u svom mjestu, na svom odredištu da to iskoristite.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Prof.M.Filipovic o popisu:BOSNJACIMA SE NAMECE LAZNA DILEMA

VIDI:
poskok.info/wp/?23470

heretik

Sunday, 30 June, 2013  

Post a Comment

<< Home