SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, August 20, 2014

Kišni Bruž

Ne znam kako je sa ostalima ali ja sam odavno planirao kako ću jednog dana kada odem u penziju putovati svijetom, obilaziti poznate i manje poznate turističke destinacije, šetati ulicama gradova i gradića svijeta i uživati u ljepoti koju su nam oni prije nas ostavili u naslijeđe. Kada sam prije dvadesetjednu godinu napuštao rodni grad ne znajući da ću završiti u USA, putovanja su bila zadnja stvar na koju sam mislio. Čekala nas je neizvjesnost, zabrinutost kako preživjeti, nada da ćemo negdje naći kutak u kojem ćemo se moći skrasiti i krenuti sve iz početka. Ti dani neizvjesnoti i straha su već davno iza nas i sada, dvije i pol godine nakon što sam zadnji put prešao prag Law School u downown-u Pittsburgh-a, moji planovi se polako ostvaruju.

Odlazak na Davorovo vjenčanje u julu je bila prilika da obiđem gradove u blizini Roosendaal-a. Odlično organizirane veze udobnim vozovima omogućile su nam da „skoknemo“ do nekoliko gradova Belgije i Holandije. Jedan od njih je bio Bruges (Bruž, a možda smo ga mi zvali Briž), grad u Belgiji čije je staro jezgro na UNECSO-voj listi svjetskih dragocjenosti. Od trenutka kada smo sišli s voza i zakoračili u prvu ulicu, znali smo da nas grad neće razočarati. Iako sam unaprijed pripremio rutu kojom ćemo se kretati, interesantne građevine su nas odvele na drugu stranu, zaboravljajući na isprintane mape koje sam ponio iz Pittsburgh-aa. Sve ulice starog dijela grada su napravljene ili od kaldrme ili od cigle. Sve građevine su zadržale originalne fasade specifične za ovaj dio Evrope. Grad je bio pun turista iako vrijeme nije bilo najbolje. Bilo je oblačno a kiša je počela padati prije nego što smo stigli do prve turističke atrakcije. Za dva dana koja smo odvojili za Bruž kiša nam je uskratila zadovoljstvo da pravimo p5edahe na terasama mnogobrojnih restorana i kafića ali nam nije uspjela pokvariti zadovoljstvo. Cijeli grad je zaista nešto posebno i zaslužuje da se u njega ponovo vratimo jednog dana, uz nadu da će nas vrijeme bolje poslužiti.

Od mnoštvo fotografija sam izabrao dvadesetak za one koje bi to moglo zanimati.






















Labels:

2 Comments:

Anonymous Nataša said...


Prekrasan grad, prekrasne fotografije.
Grad ima bogatu povijest; očuvanu srednjovjekovnu jezgru, obogatio se na trgovini, bankarstvu i prozvodnji vune, bio je čuven po flamanskoj školi slikarstva, po književnosti,...
Zanimaju me suveniri; što naglašavaju kao posebnost grada?

I Gent je predivan, bila sam u njemu na službenom putovanju, nažalost prekratak boravak, bilo je davno. Rastužuje me činjenica da se gotovo ničega ne sjećam, osim što je ostao osjećaj ljepote grada, građevina i cvijeće. Kako smo put nastavili do Brisela, on mi je ostao u konkretnijem sjećanju.
Hvala što si me podsjetio na te ljepote.
Drago mi je da su vam se želje ispunile.

Ove godine nisam u prilici putovati zbog zdravstvenih problema u obitelji, ali ipak sam uspjela pet dana uživati na Kornatima i u nautičkom turizmu, bez obzira što nas vrijeme ovog ljeta kažnjava obilnom kišom.

Poslije ovih tvojih prekrasnih fotografija trebat će proteći vrijeme da se pošalju fotografije iz naših krajeva. Bez obzira na ljepotu brojnih otoka, ostala je u meni gorčina na betoniziranu obalu. Zahvalna sam našim pretcima što su nam ostavili, unatoč siromaštvu, prekrasnu graditeljsku baštinu, ne gubeći nadu da ju današnji stanovnici neće do kraja uništiti. Primitivizam, slaba obrazovanost, bahatost veliki su nam neprijatelji.
Pozdrav, Nataša

Thursday, 21 August, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Ovo je samo proba da vidim da li funkcionise komentari. Pozdrav Saima

Friday, 22 August, 2014  

Post a Comment

<< Home