SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, August 15, 2014

Gentu u posjete

Na prijedlog Chantel i Davora posjetili smo grad Gent u Belgiji do kojeg se stiže udobnim vozom za nešto više od sat vremena. O Gentu nismo znali gotovo ništa. Meni je grad bio poznat po nogometnog klubu koji je još prije ovog zadnjeg rata igrao protiv nekog od naših klubova. Da nas sudbine nisu razbacale na sve strane vjerojatno moja noga nikada ne bi stupila na kaldrmisane ulice starog dijela grada čiji je centar muzej rane flamanske arhitekture. Grad je prepun starina koje vas čekaju iza svakog čoška. Nešto više od dva dana smo šetali njegovim ulicama, odmarali se uz kavu i pivo (Nera bi se često odlučivala za vino) u baštama mnogobrojnih restorana, hodali uz kanale po kojima su se kretali brodići s turistima, zalazili u uske uličice gdje je bilo manje turista, uživali u gradskoj atmosferi koju odavno nismo osjetili.

Prva kava nakon dvije i pol godine
Odsjeli smo u B&B Portus Ganda gdje nam je vlasnica poslužila odličnim doručkom u moderno uređenom ambijentu. U gentu sam pojeo i najukusniji stake za našeg boravka u Evropi (a pojeo sam ih prilično) u restoranu na Korenmarktu na preporuku veoma ljubaznog mlađeg konobara. Već više od dvije i pol godine ne pijem kavu na preporuku liječnika ali nisam mogao odoliti lijepom ambijentu pa sam prvu popio u maloj bašti smještenoj na uglu ulica Hooiaard i Graslei, upravo na mjesto gdje ulica Hooiaard prelazi glavni kanal. Dan je bio prekrasan a kava je izvrsno mirisala. Pala je odluka da preporuke liječnika zaboravim za vrijeme odmora, nadajući se da će se šteta sanirati po povratku kući.


Za dva i pol dna sam napravio stotinjak fotografija a za blog sam izabrao petnaestak koje neće moći dočarati ono što su naše oči zabilježile. Ako iko od posjetitelja bude u prilice da posjeti Belgiju, toplo preporučujem posjetu ovom lijepom gradu koji vas neće razočarati. 

















Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Nada said...

U veljaci 1995_e Gent mi se nasao na putu izmedju Disldorfa, Dankerka, Dovera i Londona kao krajnjeg odredista. Rucali smo na nekom tangetnom restoranu. Moj uticaj kak' ti neke direktorice nije bio dovoljan da privoli vlasnicu firme na obilazak grada. Sama Flandrija me nije odusevila. Ravnica uz autoput i neke ruzne, zastrasujuce krave. Doduse u to godisnje doba malo gdje u Evropi je priroda lijepa. Imam utisak da je sve lijepo na obali Kanala i Sjevernog mora napravila ljudska ruka. Tomu svjedoce i tvoje slike.

Nada

Saturday, 16 August, 2014  

Post a Comment

<< Home