SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, August 24, 2014

Road trip to USA

Ovog ljeta smo odlucili da putujemo autom iz Montreala u Lincoln NE. Imali smo 17 dana , 2000 km tamo i 2000 km nazad. Put je podijeljen na tri dijela, nakon svake trecine bi ostali prespavati i ujutro ici dalje.  Izasli smo iz nase provincije Quebec, prespavali u provinciji Ontario. Prosli smo kroz drzavu Michigan, prespavali u Illinois i dalje kroz  drzavu Iowa u Nebrasku gdje je nasa familija. Nepregledna polja zasijana kukuruzom i sojom. Malo manje polja sa vec pokosenom psenicom. Isto tako ogromna polja jagoda, nepregledni vocnjaci. Sve je uredno , kupa se u suncanim zracima. Bice dovoljno hrane ove zime.

U povratku smo imali jedan dan rezervisan za posjetu Nijagarinim vodopadima.Ovo cudo prirode je komercijalizirano do perfekcije. Mnogobrojne atrakcije , vodopadi su samo dio cijelog paketa. Povezli smo se malim brodicem Hornblower do samog vodopada. Svako je dobio laganu kabanicu. Kanadski brodic ima crvene kabanice, americki plave. Snaga vode je velicanstvena , osjecam se mala kao mrav prema toj sili. Mnogi imaju nepromocive fotoaparate i slikaju dok voda sprica po nama.

Opste je misljenje da je vodopad puno ljepsi i bogatiji na kanadskoj strani od onog na americkoj strani . Kao da su jedni ili drugi nesto zasluzni oko toga, Sve sto su uradili, nacrtali  su granicu po sredini rijeke. Mjesto za posmatranje je puno ljudi, svako hoce da se uslika sa vodom u pozadini. Sva ta guzve koja nekad malo ide na zivce, izblijedi pored velicanstvene snage vode i prirode.

Zeljeli smo vidjeti prvu hidroelektranu naizmjenicne struje koju je sagradio George Westinghouse zajedno sa Teslom pocetkom dvadestog vijeka. Trebalo je preci most i doci na americku stranu.

Nasli smo spomenik Nikoli Tesli. Do elektrane nismo stigli, trebalo je ici autom , a mi smo pjeske presli most. To je ostalo za slijedeci put. Zakljucili smo da je jedan dan malo za nas starije ljude da stignemo sve vidjeti. Spomenik Tesli je podignut udruzenim snagama Amerike i Jugoslavije. Bilo mi je drago procitati tekst da je Tesla rodjen u selu Smiljanu u Jugoslaviji.

Vratili smo se nazad u Kanadu poslije podne. Mali zuti lift nas je odvezao na vrh tornja Skylon Tower da vidimo vodu sa visine. Vec smo bili umorni . Vratili smo se u park i krenuli nazad u  hôtel na spavanje. Put u Hamilton vodi kroz lijepe vinograde i vocnjake. Sve smo to morali ostaviti za neki drugi put. Parkovi i cvijetnjaci su takodjer posebna prica. Kao da ih po cijelu noc strickaju i uredjuju. Poslije sam saznala da je to blizu istine. U gradu Nijagara Falls postoji skola za hortikulturu. Renomirani collège, traje tri godine, osnovan 1936. Studenti zive u  krugu skole, imaju praksu u parkovima oko Nijagare, u zadnjoj godini obilaze najbolje svjetske parkove. Velika konkurencija za upis, primaju ih oko desetak svake godine, svi poslije dobiju posao u poznatim mjestima sirom svijeta. Skola je u krugu botanicke baste, a tu je i staklena basta  i insectarium.

Sutradan smo nastavili put za Montreal i cijelo vrijeme se pitam : otkud onolika voda ? (110 000 kubnih metara svake minute u prosjeku).

Pozdrav svima od Dubravke

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Nada said...

Sve si nam Dubravka lijepo opisala, al' prvu, naj ljepsu sliku nisi.

Poz, Nada

Sunday, 24 August, 2014  
Anonymous Dubravka said...

Draga Nado, slike su imale "mark" u mom kompjuteru, ali nije stiglo do Co-a. Naslov je bio "cetiri generacije". Na slici su moji roditelji, njihova unuka Zeljka (kcerka moga brata)sa malim Elijah. To je njen drugi sin. Ja sam tamo u cosku. Slika je lijepa, cetiri generacije, ako racunamo i mene koja se ne vidim bas najbolje. Mali je pravi med, vec se smijulji, nema jos ni tri mjeseca. Djeca su blazenstvo.
Pozdrav svima
Dubravka

Monday, 25 August, 2014  
Blogger co said...

Vidim da je Dubravka s ekipom prevalila veliki put I da su na povrtaku svratili na Nijagaru. Volio bih znati kojim putem su stigli do Nijagare (predpostavljam najkracim) ali da su malo skrenuli na jugo-istok, mogli su svratiti do nas. Bilo bi nam izuzetno drago da se sretnemo nakon vise od dvadeset godina.

Monday, 25 August, 2014  

Post a Comment

<< Home