|
Pogled prema željezničkoj stanici |
Bruž nas je
ispratio prepun oblaka uz sporadičnu kišicu. Sjeli smo u voz i zaputili se
nazad u Roosendaal. Kada smo se približili Antverpenu u kojem smo morali
presjedati, vrijeme se proljepšalo. Pala je odluka: ne idemo odmah dalje nego
ćemo provesti par sati lutajući ulicama Antverpena a onda predveče uhvatiti
jedan od mnogobrojnih vozova koji idu u našem smjeru.
I bi tako. I
nismo se pokajali. Od lijepe željezničke stanice sagrađene 1905. godine zaputili
smo se širokom ulicom punom kafića i trgovina s namjerom da odemo do katedrale
i gradske vijećnice. Kafići su bili puni a i trgovine su čini mi se pravile
dobar promet. Hodali smo polako uživajući u pravoj gradskoj atmosferi, nadajući
se da će nas naša intuicija odvesti na pravo mjesto. Nakon pola sata hodanja s
lijeve strane ugledasmo obrise katedrale. Skrenusmo u tom smjeru i nakon
minut-dva nađosmo se na trgu na kojem su trgovci pored voća i hrane nudili i
odjeću, suvenire… Iza jednog ugla je dopirala tradicionalna talijanska muzika. Uputih se u tom smjeru dok Nera osta da
pregleda šta se nudi na trgu. Dok sam polagano hodao prema mjestu gdje se moglo ući u katedralu, Nera me
stiže s viješću da je kupila nekakav kruh i da ga momak za štandom upravo peče.
Prošetasmo sporednim ulicama u kojima su se nalazili kafići u kojima je raja
opušteno pijuckala ili jela a onda se vratismo po naš kruh. Bila je to štruca
slična onoj koju smo nekada kupovali kod Insanića, kada bi se nakon zadnje
predstave u kinu Kozara vraćali kući. Kruh je bio topao, tek ispečen i mi smo
ga polako kidali i jeli s najvećom slašću.
Poslije obilaska
trga na kojoj se nalazila gradska vijećnica, sjedosmo da popijemo kavicu u kafiću
čija je bašča bila okrenuta ulazu u katedralu. Vrijem je bilo lijepo, prijatno
a mi se nismo nikuda žurili.
Kasnije,
zaputismo se nazad k željezničkoj stanici. Voz je stigao već nakon nekoliko
minuta i u Roosendaal stigosmo za manje od pola sata. Kod „kuće“ Chantel i
Davor su nas već čekali s večerom. Bio je to još jedan lijep dan u Evropi koje
smo se, očigledno, poželjeli.
|
Željeznička stanica |
|
Peroni se nalaze na četiri sprata |
|
Ulica od željezničke stanice |
|
Kakva arhitektura! |
|
Raja kupuje |
|
Kafići u blizini katedrale |
|
Ulični svirač |
Labels: evropa, putovanja
3 Comments:
Fotke su ti Co odlicne. Sigurno je do fotoaparata, ali do majstora.
Vidim na jednoj iznad tendi pise belgijska cokolada. Jeste li je jeli ? Ovdje nitko ozbiljan vise ne trazi svicarsku, svi preferiraju belgijsku tamnu cokoladu. Milka je samo za djecu.
Neki dan sam morala u centar i slucajno otkrila ducan sa turskim poslasticama. Nisam odolila , malo tahan halve, malo rahat lokuma ( iskljucivo ruza ), nekoliko baklava od pistacije. Baklava me nije odusevila, jer kad jednom probas nesto sto je vrhunsko, onda sve drugo poredis s tim. Ovdje su netom poslije rata bili neki Iranci koji su radili tu vrstu baklave. Nikad prije, a ni poslije nisam jela tako nesto fantasticno.
Poz. Nada
Nataša se interesirala za suvenira a Nada za čokoladu. U Bružu je Nera ulazila u radnje suvenira i čokolade a ja sam za to vrijeme posmatrao šta se oko mene događa. Znam da je u Bružu bilo puno radnji s nekakvim ručnim radovima samo se ja u to ne razumijem pa ne znam kako se zove.
A što se tiče čokolade, naravno da smo se osladidli. Evo još uvijek imamo "ostataka" pa je često poslije ručka pojedemo umjesto kolača.
Draga Nero i Co
Ovo putovanje ce naravno ostati nezaboravno. Pored uzbudjenja oko dogadjaja u familiji bilo je i vremena za ugodan odmor. Nista ljepse nego sjediti u basti nekog kafica i posmatrati okolo. Ja to upraznajvam kad god imam priliku.
Prije sedam godina sam prvi put otisla nazad na stari kontinent, bila sam u Njemackoj i poslije isla u Banjaluku. Zeljeznica je nevjerovatna. Mozes doci iz mjesta A u mjesto B sa mnogo razlicitih kombinacija. Nema granica. Kad se gleda karta ta mreza je prava gusta mreza, koja prestaje tacno na granici bivse Jugoslavije. Mozda je sad malo drukcije.
Slike su majstorske, vidimo majstorsvo starih graditelja. Katedrale su cipkaste, asocira na belgijsku cipku. Uzivajte u cokoladi.
Pozdrav od Dubravke
Post a Comment
<< Home