SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, March 16, 2015

Grb

Grb kakvog se sjećamo a koji nije bio dobar za sve
Kao dijete sam sakupljao značke i u početku ih čuvao u kutiji od cipela a kada sam kasnije nabavio album za značke, organizirao sam ih u grupe prema “temama”. Bilo je tu raznih značaka a jednu poveliku grupu su činili grbovi gradova. Kada bih putovao po bivšoj Jugi, kupovao bih značku grada i tako povećavao svoju kolekciju. Ako bi neko od familije ili mojih drugara išao na put, obavezno su mi donosili nove značke. Duplikate sam mijenjao s kolegama i album se sve više popunjavao. Sjećam se da su gradovi iz Slovenije imali veoma lijepe značke, valjda zbog toga što su tamo oduvijek držali do tradicije pa su i oni najmanji gradići imali svoje grbove koji su izliveni u značke izgledali jako privlačno. Mi, djeca, bi se ponekad sakupili i razgledali albume, praveći se važni ako bi imali značku koju niko drugi nije imao.

Grb samo jednog naroda
Šta se desilo s mojim značkama i albumom kada sam izgubio interes, ne sjećam se a ni danas mi ne bi pale na pamet da ne pročitah vijest oprijedlogu za novi grb grada Banjaluke. Nije da me nešto posebno zanima kakv će taj grb biti ali ne mogah odoljeti da o tom ne napišem par riječi.

Kada je Banjaluka dobila svoj grb, mnogo kasnije nego mnogi gradovi u bivšoj nam domovini, bio je modernog dizajna, bez  štitova, lavova, džamija, crkava.. Sadržavao je, po mom mišljenju, najznačajnija obilježja grada: Šehitluke, Kastel i Vrbas I bio prihvatljiv za svakova. Bar sam u to vrijeme tako mislio.

Onda je došao rat. Grad je etnički očišćen od nesrba. Uništavano je sve što je podsjećalo na otjerane. I ne samo na njih, nego i na sve ono što nije srpsko. Napravljen je i novi grb. Naravno, po mjeri jednog naroda.


Prijedlog novog grba grada Banjaluke
Presudom Ustavnog suda manjeg blentiteta, a na osnovu tužbe o ugrožavanju nacionalnih interesa drugih naroda, grb je povučen iz službene upotrebe i raspisan je natječaj za novi. I neki dan ga objaviše, prije rasprave u kojoj će učestvovati odbornici skupštine grada. Nema više četiri S ali ima Vrbasa, samo što se ovaj put pozlatio pa ga je teško prepoznati. A ima i kestena ali i on je zlatan. A kakve bi boje Vrbas i kesten mogao biti. Sigurno nisu zeleni jer, nedaj bože da je tako, kako bi odbornici mogli izglasati takav grb. Zelen! Bog te sačuvaj! 

A da, ima tu i bikova, onih sa Zmijanja. To će sigurno proći. Pa odakle je većina novih odbornika šljegla nego sa Zmijanja.

E' naša Banjaluko, šta si dočekala!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home