SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, April 02, 2015

Sa Chantel i Davorom u Frick parku

Jedna zajednička u Walnat ulici
Jedan od rijetkih ljepših dana ovog proljeća koji nikako da stigne u Pittsburgh iskoristismo da sa Chantel i Davorom skoknemo do jednog od mnogobrojnih gradskih parkova. Iako smo u Pittsburgh-u već više od 20 godina, park nismo posjetili jer nam nije bilo na ruku. Nalazi se  na suprotnoj strani od Carnegie-a i zbog čestih gužvi na putu koji vodi prema njemu, posjetu smo stalno odgađali.

Na samom rubu parka se nalazi imanje Henry Clay Frick-a (1848-1919), industrijalca i kolekcionara umjetnina koje je nakon njegove smrti pretvoreno u mali muzejski kompleks. Većina muzeja je trenutno u rekonstrukciji pa smo dolazak iskoristili da se prošetamo lijepim imanjem i napravimo nekoliko slika.

Nakon toga smo prošetali jednim dijelom parka koji nas je iznenadio svojom veličinom i konfiguracijom terena. Staze za šetnje jednim dijelom idu udolinama da bi se iznenada penjale na obronke brda s kojih se mogu vidjeti objekti dijela grada u kojem je park smješten. Iako sam znao da je Frick park najveći gradski park Pittsburgh-a, iznenađen sam njegovom veličinom, a isto tako i ljepotom prirode koja je u središtu grada ostala netaknuta. Nera i ja smo čvrsto odlučili da se u njega ponovo vratimo, čim priroda ozeleni.

Nakon obilaska parka svratili smo na piće u dio grada pod nazivom Shady Side, uživajući na toplom proljetnom suncu. 

Ispred malog kafića 

I cvijeće se pomalo pojavljuje

Chantel u "hladu" interesantnog drveta

Ispred staklene bašte

Dvorac bogataša Frick-a

Na ulazu u park

Još jedan na ulazu u park

Jedna od mnogih staza za šetanu

Čeka se piće

Živjeli!

Nije loše!

1 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

Fina familija..ovakvih fali u BiH da se tamo 'zasadi' bolji zivot.

Thursday, 02 April, 2015  

Post a Comment

<< Home