SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, May 05, 2015

S Chantel i Davorom u downtownu

Nera, Davor i Chantel na North Shore
Od kako sam otišao u penziju, a ima tome više pd tri godine, u downtown gotovo uopće ne idem. Nekada sam s radnim kolegom Raom često tokom pauze za ručak prošetao do Market skvera, malog trga koji me podsjeća na evropske gradove a sada u grad svratim samo kada idem na kakav koncert ili musical.

Ni ovog proljeća ne bih vidio šta se dešava u gradu da nam u posjetu ne dođoše snaha i sin iz Nozozemske. Htjeli su da posjete muzej Andy Warhola smješten u sedmokatnici u neposrednoj blizini bejzbol stadiona pa im se nas dvoje pridružismo..

Na Market skveru
Downtown Pittsburgh se dosta promijenio od onog dana kada smo devedeset četvrte sletjeli na pitsburški aerodrom. Gradski oci se trude da od centra grada koji nakon radnog vremena opusti naprave grad u kojem će ljudi živjeti a ne samo raditi. Mnoge zgrade su pretvorene u apartmane za stanovanje, Market Square je novi, dobio evropski izgled a na North Shore su izgrađena dva nova stadiona, kockarnica, nekoliko hotela i restorana i lijepo uređena staza za šetanje uz rijeku Allegheny.

Prije posjete muzeju prošvrljali smo Market Squerom tražeći dobru espresso kavu. Bez uspjeha. Na kraju svratismo u restoran kabarea u Penn aveniji gdje popismo nešto što nije ni slično espressu. 

Nakon toga prošetasmo uz obalu rijeke s koje se pruža lijep pogled na grad. Na šetališti nije bilo nikoga osim nas. Često sam razmišljao kako je prostor okrenut rijeci između stadiona idealan za restorane, kavane, slastičarne i trgovine brze hrane s malim baštama iz kojih bi se pružao prekrasan pogled na downtown, posebno za toplih ljetnjih noći, ali nisam siguran da bi se to mojim sugrađanima svidjelo. Pittsburgh ima izuzetan prirodni ambijent koji bi se mogao iskoristiti za izgradnju objekata koji bi privukli turiste ali američki način razmišljanja ga sputava da ih iskoristi. Zbog toga san o nekakvom drugačijem Pittsburgh-u nikada neće biti ostvaren.

Interesantna ideja
U muzej smo svratili predveče. Nisam bio posebno impresioniran. Možda sam očekivao više od mjesta o kojem se piše i koje je poznato čak izvan Amerike.

Tokom šetnje sam napravio nekoliko snimaka za uspomenu jer ko zna kada ću na ovu stranu opet navratiti. Došlo je lijepo vrijeme a meni se tada iz mog dvorišta nikuda ne ide. U muzeju fotografisanje nije dozvoljeno pa ih iz tog razloga nema. 

Interesantna skulptura

Davor s downtownom u pozadini

I kod nas su zaljubljeni počeli s katancima

0 Comments:

Post a Comment

<< Home