SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, January 26, 2016

„Die Bosnakien kommen, Marsch“


Ovaj put ću ti preko Beča. Carski grad teških eklektičkih fasada, kasnije Austrijskog stila fasadne izgradnje kako ga u Bosni i Hercegovini preuzeše, ono za Kalaja. Nova gradnja preko postmoderne do moderne me stvarno nije interesovala pa nakon obilaska naslijedja Stare monarhije sješću ti ja da na miru razaberem napamćeno. Kafana isto, Bečka, teških zavjesa, ogromnih ogledala upadno našminkanih Bečkih dama, moje godišće otprilike. I čudno. Par njih slične meni... Izduženog lica malo savijenog nosa, više garave no plave... Koincidencija, koja me navede na malu analizu i moju vezu sa ovim Starim gradom. Korelaciju ti nisam mogao naći ali će mi naumpasti oba moja dida jer druge logike nije bili... A,  

Did Ejub regrutovan u Banjalučkom okrugu i u Prvom svjetskom ratu bio u Austrijskoj vojsci, nije volio priču ali ako je regrutovan u Banjalučkom okrugu najvjerovatnije je služio u Drugoj Bošnjačkoj regimenti  Štab, I, II. i III Bataljon: Graz,  Grenadiergasse 8. I dok su se Bečka gospoda oficiri i kurve šetale Wienom did se na Monta Melliti tukao sa ostalim zemljacima od kojih većina izginu... u čast i za hrabrost ista ta Bečka gospoda oficiri i kurve dobiše „Die Bosnakien kommen, Marsch“ a moj did dobi tetku Hasibu, i vjerovatno kratku vezu sa bakama ovih dama što mi izgledaše na sestre. Tadašnje kurve kao i Bečke kurve prije njih dobiše posjede u Hrvatskoj jer to bijaše običaj u Monarhiji... to da dobiju imanja za zasluge. Da li je did imao šta sa kojom, tetke mi nisu rekle a može vjerovatno biti, da ja imao, jer evo slične mi... Ako je tako onda postoji mogućnost da ja u Lijepoj našoj imam svojat sa „uduplanin“ slovima u prezimenu...mislim potomci. Ovih Bečkih...

Did Muho banjalučki trgovac sa Hadži-Begzada mahale (Grab) vjerovatno podplati Komisiju na regrutaciji... ne on. Otac mu Husein pa po tome i Obama i ja u lozi imamo ono „H“ kazu „ejč“. Ali did je bio počesto u Becu, tetke objašnjavale da je išao fijakerom po „basmu“ za radnju a ja kada sam narastao znade da je did podosta sorvana bacio oni Bečkim damama... i Zagrebačkim, mislim na pupak. Od njega vjerovatno u Lijepoj našoj nemam Kolindu jer je Muho ipak za razliku od Ejuba ispod Čemernice birao lokale i najčešće sjedio u „Gradskoj kavani“ gdje je sjedio i bečki boem pjesnik Grilparzer.


Grof

Labels:

1 Comments:

Anonymous Sega said...

Bravo Grofe,

po ovoj prici prelazis u istoricare i pisce, super pricica,a posto je i arhitektura "dio" umjetnosti...tamo i pripadas. Djedovi su bili super raja.

Pozdrav.
Sega

Tuesday, 26 January, 2016  

Post a Comment

<< Home