SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, March 04, 2016

Međed II

CAZIN - Mještani cazinskog naselja Skokovi uočili su tokom proteklih nekoliko dana prisustvo odraslog medvjeda.
(Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Cazin-Medvjed-luta-naseljima/357203)

Međed se ovaj put pojavio daleko na sjeverozapadu, hoda ali dokleće, ne znam.
Ipak je genezu, namjere, daleko lakše percepirati nego što to bijaše u Lijevču, jer veza “baje” i kralja šume ne bijaše logična glede šume...jer u Lijevču nema šume. Ima “gaj” i dr(e)njaka.

Sjeverozapadni Međed...hrvatski ili slovenski.

Slovenski se može odbaciti jednostavo zbog toga, što tražiti oca u Cazinu kada je vaskolika Krajina u Sloveniji nije racionalno. Od vajkada. A matere su obično Slovenke podležne krajiškoj  arbiji.

Hrvatski, vjerovatno. ..Purger ili Hervegovac?. Oba  imaju podlogu za traženje familije u Herceg-Bosni što se za Tite nazivaše Lištica i što oti prilikom ulaska u Mostar na Žovnici (carina) moradoše skidati opanke. Međutim i u Ercegovini nema kulturnog staništa za ovog međeda. Nema šume osim niskog rastinja gdje ti Europska Rrvatska podvali koze zaražene brucelozom jer Bosanski međed ili je zajeban ili potplaćen.

I ovdje se već  lako može tvrditi da je Cazinski međed  stvarno rvatskog podrijetla, vjerovatno sa goraa Kupe i Korane samo je prilikom puta prema Agram-u podobro skrenuo u DESNO. Agram se izvodi iz njemačke složenice “am Graben” prevedeno “na jarku” bez obzira što je današnja Rvatska sa Zagrebom podobro, nacionalistički “u jarku” A  ime koje ga i danas krasi dobio je, kaže poznata legenda, kada je stari drevni ban, umoran i žedan, naredio djevojci Mandi da donese vode s izvora. "Mando, dušo, zagrabi". Ali vode????.
Hoće li ovog međeda okrenuti prema gore...pa i ako stigne do Zagrabi, ima li šta zagrabit? sve zagrabio  “Danke Deutschland”...

...a neka mi međed oprosti ako jadan spašava golu guscu bježeći sa nišana trbušastog Švabe nafilovanog parama i viagrom  srećn da po “zagrab(i)čkim” banketima može zagrabit i  besplatno gledati sise  Kolindine , “izvorno Hrvatsko” .

Grof

Grof - UMJESTO KOMENTARA


8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bravo Majstore od SATIRE

Sretna sam sto si tamo gdje si zaštićen od verbalnog delikta, pa nam se jos kadkod javi.
Ja sa ove strane mislim da je on krenuo prema manjem blentitetiu, pa da u njihovom glavnom gradu, proba izmaknuti kakvu fotelju entitetskog medzeda i onako pozamašan dobro uvaliti.
A ako ne uspije eto njega u glavni grad drzave da proba koga iz državnog nivoa da makne i onda se razmahne, da nista ne govori i ne radi a lova kapa.Sigurna sam da ima trostruke dokumente konstitutivnih naroda, pa ce kod onih koji trenutno imaju najvise vlasti ili su nacionalno najvise ugroženi. Zna medo gdje ima hajra. Ni slučajno mu ne pada na pamet da krene prema Evropi.
Tako ja ovde brate kontam imajuci u vidu današnju situaciju.
Pozdrav Saima

Saturday, 05 March, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Mozda conte(grof Monte Cristo)ima pravo o porijeklu MEDJEDA II:mozda je dosao sa MEDVJEDICE,sj.od Zagreba.Mozda ga je poslao KARAMARKO CAMPARI da zamuti u BOSNI??
Ovo je moje misljenje jer su nove igre pocele oko podjele Bosne i oko razbijanja jedinstva Bosnjaka?!
Babo iz Amerike

Sunday, 06 March, 2016  
Anonymous Nataša said...

Zanimljiv prilog!

Satira!?
Ironija, crni humor, sarkazam, cinizam!?
Pitam se što potiče ljude da se na takav način verbalno ili pisanom riječju izraze?
Jeli to povijesno naslijeđe uže domovine, okruženje u kojem se odrastalo i živi, geni, vlastita osobnost,...?
Jeli to iz osjećaja nemoći ili nadmoći?

Što god bilo, različiti smo, u različitom okruženju smo odrastali i živjeli, a različitost smatram bogatstvom i prihvaćam ju, sviđala mi se ili ne kao u ovom slučaju, sve dotle dok ne atakira na čovjekov život.

Nataša

Sunday, 06 March, 2016  
Anonymous Grof said...

...fali arogancija ali nažalost ništa od gore napisanog.

PASIVNOST ....prije desetek godina zbog “greške u procesu” Njemacka nije zabranila NPD partiju. U međuvremenu pojavila se i Alternativa za Njemačku AfD vrlo aktivna i agresivna partija u Parlamentima federalnih država Njemačke. Danas svakog utorka u gradu gdje je Ustavni sud Njemačke okupljanje se AfD. Ima nereda. Ali i druge strane gdje su radnici, intelktualci umjetnici digli glas protiv. Njemacka poučena istorijom ima snage i novca za kontroliranje određenih procesa.

“Zbog uticaja za naslijeđe uže domovine, okruženje u kojem se odrastalo i živi, geni, vlastita osobnost ...” ne pišem, jer sam odrastao i živio u sredini sa većinom posjetilaca ovog bloga. Ima osobnosti, drugačijeg gledanja ali bez obzira postavljam sam sebi pitanje da li je normalno da neko u užem okruženju gdje smatram i Zagreb doživljavanje reneasansu “ultra Desnih” a crne uniforme, kape, poznatu ikonografiju i sahovnicu sa pogresnim početkom “bijelo-crvennih kvadratića” kao modu.(molio bih bez, a Sarajevo...bar sad nakon “srebrenog međeda”) I bira iste u vlast. Francuska, znajući šta je čeka uz Le-Penovu u drugom krugu glasanja efektno zaustavi naciokrate. Okruženje ili nema snage ili neće... srednji šute... pogotovo Zagreb. PASIVAN. (Globalno- pasivnost, odobravanje.) Ili, Ministar zlatko (vodeća ličnost iz kulture Hrvatske) treba da otvori izložbu akvarela a na jednom akvarelu golub sa maslinovom grančicom. Mislite da bih ja povjerovao i njemu i umjetniku.. .(zlatko sam napisao malim slovom jer kako reče Dario “velika slova su za ljude”) Nije li zlatko usamljen primjer...? treba li ponovno pjevati u Karitasovom horu..? Dragovoljno za kilu brašna...

Grof

(Šaljem karikaturu koju sam uradio prošle godine o AfD apsolutno me nije interesovalo da li je bilo koji list ili portal objavio... glavni urednik i redakcija je morala vidjeti i to je dosta.)

Monday, 07 March, 2016  
Anonymous Nataša said...

Drago mi je da je moj komentar izazvao ovakav odgovor.
Razmišljamo, preispitujemo se!
Drago mi je što sam ga poslala, a bila sam u nedoumici, poslati ga ili ignorirati prilog?
Unatoč seksističkim primjedbama u prilogu, drago mi je da ih nema u odgovoru.

Slažem se s većinom rečenoga, ali ne mogu prihvatiti da nema nikakvog otpora profašističkim pokušajima u RH i dodajem, ne vjerujem da će se uspjeti u nakanama određenih grupacija da se rehabilitira NDH.
Hrvati nisu skloni rješavanju problema na ulici, već legalnim putem.
Ima pasivnosti, ima čini mi se više defetizma, što je mislim veći problem, no bez obzira na sve što se događa, vjerujem da će Hrvatska krenuti pravim putem. Jedno je ono što nam svakodnevno serviraju mediji, a drugo su život i životna iskustva.
Zar nisu Hrvati puno toga pozitivnog od davnina pokrenuli i ostvarili na Balkanu?

Nataša

Monday, 07 March, 2016  
Anonymous Posmatrac said...

Hrvatski je parlament dobar prikaz danasnje jalove i beskorisne politike u cijelom svijetu, ali je istodobno jedan od rijetkih gdje desničari ne mogu prijeci izborni prag.

Za razliku od raznih krajnje desnicarskih partija 'naprednih' zemalja po EU koje dobivaju i 30% glasova pa ih murija mora rastjerivati po cesti. Ne bojim se ja za hrvatsko desnicarenje vec za hrvatsko ekonomsko siromastvo. Desnicari su u Hrvatsku ionako uglavnom uvezeni iz BiH (tj. jednog dijela koji definitivno nije banjalucki kraj).

Tuesday, 08 March, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Lijepo je kad civilizirani ljudi ovako komuniciraju i iznose svoje stavove Mene su Natasina razmisljanja zadeverala i trazila sam odgovor sta je u pitanju. Najvise mi se u mozgu ponavljalo "nemoc" Onda sam se sjetila Petra Kocica i "Jazavca pred sudom"> To je bil obavezna lektira kad se ucio pojam satire. Svi koji to znamo svjesni smo da je tuzba protiv jazavca bila NEMOC da se ista drukcije kaze u tim vremenima.
Onda se sjetim kad smo u Sibeniku gradili krov. Jedan poduzetnik je skupio bosanske i hrvatske radnike i za male pare su krvavo radili za njega.
Tada je premijerka bila Jadranka Kosor. I danas je volim i gledati i slusati. Za vrijeme marende taj poduzetnik (polupismeni seljak iz okolice Sibenika) je govorio takve bljuvotine i davao joj takve epitete da to u moj mozak nije moglo stati. Hrvatski radnici koji su tu bili su se valjali od smijeha. U to vrijeme smo ganjali garantno pismo kod policije za Franinog druga Amerikanca koji je imao zenu Filipinku i trebalo joj je to pismo za dolazak kod nas. Usred radova dosla je policija da provjeri kakvi su uslovi gdje ce boraviti. Kakva je nastala strka i sakrivanje bosanski radnika. Svi su radili na crno. A kad "gazda" pocne da prica o patriotizmu i ljubavi prema Hrvatskoj, nikad kraja
I u Hrvatskoj je isti problem kao i u BiH te seljacke i primitivne opcije daleko su snaznije i uticajnije na izborima od normalnih , obrazovani i kulturnih gradjana, koji su vecinom pasivni.
Ovo se moje misljenje kod mene samo svakim danom sve vise povecava, ziveci u obe drzave i posmatrajuci sadasnjost.
Mozda sam u krivu ali moj optimizan se ne s
amo u danima nego i minutama sve vise topi.
Pozdrav Saima

Tuesday, 08 March, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Stigao britanski MEDJED na Kamili u Zagreb.Dosadno mu pa da od britanskih ovaca trosi taksu na putovanje.Kada ce narodi u Evropi doci do pameti da pometu dvorove i poruse prijestolja,a krunisane glave bace na smetliste historije?Da su pobijedili jakobinci,Evropa bi imala sada demokratiju a ne demagogiju!
Babo iz Amerike

Monday, 14 March, 2016  

Post a Comment

<< Home