SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, August 07, 2018

Memoari sa Balkana


Već duže vrijeme se pripremam za ovaj prilog ali nekoliko posljednjih priloga su bili vrlo interesantni. I na kraju, djelovi knjige koje je Co postavio je bio razlog da se to malo duže zadrži. 

Evo o čemu se radi: 

Prije nekoliko godina Vice je sreo svog kolegu sa fakulteta, nakon dužeg vremena. Objasnio je da je bio duže vremena bolestan i nije izlazio. Bili su jako dobri i imali u svom druženju uzajamno poštovanje.

On pripada poznatoj sarajevskoj pravoslavnoj porodici koja je tu vjekovima. Ne želim spominjati imena, jer sam se opametila na ovom blogu.

Poznavao mu je i suprugu pa ga je prijatelj pozvao na kafu.

Vice je proveo lijepo vrijeme u tom druženju i ono se i do danas se nastavlja.

Kad je došao kući donjeo je knjigu koju smo obadvoje vrlo brzo pročitali. Vice ga je zamolio da li bi mogao da je fotokopira. Rekao je da je nikad do sada nije dao nikome, znajući da se posuđene knjige vrlo često ne vraćaju ali njemu će dati. Vice je uredno fotokopirao i vratio. 

Onda je knjiga stavljena među moju arhivu ali je Vice često u druženjima spominjao neke djelove i ljudi su sa zanimanjem slušali. Ja sam je tražeći neke očeve dokumente uzela i odlučila da treba doći na ovaj blog. Zbog nas i budućih generacija koji vole Bosnu i Hercegovinu. 

Mnogi od naših generacija i iz Banjaluke će se sjetiti da su nekad imali neku knjigu iz te kolekcije izdatih 1900-tih godina.

Bile su možda 20-tak cm širine i 35 - cm dužine (možda i manje). Platnene sive korice sa krasnopisnim slovima.

I zamislite da mi se desi da je u moje ruke došla ta knjiga izdata 1910. godine i dala mi mogućnost da iziđe na svjetlo dana.

Čitajući mnoge priloge od samog početka bloga (sa povećim zakašnjenjem o saznanju za ovaj blog), smatram da mnogi a i Co-ova knjiga mogu komotno jednog dana biti novi "Memoari sa Balkana".

Zato ću je slati svakodnevno a Co neka odlučuje kad će i koliko stranica stavljati na blog. 

Srdačni pozdravi Saima

Napomena autora bloga

Razumijem Saiminu želju da se dijelovi knjige objave na blogu i ja to ovih prilogom činim, uz jednu napomenu. Nisam siguran da li ću na ovaj način povrijediti zakon o autorskim pravima. U slučaju da se oštećena strana javi i zatraži skidanje objavljenog, to ću I učiniti.









Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home