SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, October 26, 2015

Još jedan lijep dan


Uslika nas neka gospođa, sama se ponudila
Dok ležim na ležaljki i uživam na blagom oktobarskom suncu (dio kućanskih poslova sam završio – isjeckao luk i pripremio paprike za filovanje - zadnje iz povrtnjaka, pobrane prije posljednjeg mraza) i čekam da stigne kakav novi prilog od „spoljnih suradnika“, odlučih da s blogerima podijelim par lijepih fotografija iz jučerašnje šetnje. Ovaj put smo posjetili Boyce Mayview park koji se nalazi u blizini a kojim do sada nismo šetali. Ovdje u Pittsburghu i okolini (a vjerujem da je tako u svim gradovima USA), svako naselje ima svoj park, barem jedan. Ona bogatija, u kojim živi raja s dubljim džepovina, parkovi su veći, ljepši i sa više sadržaja.

Nera mi pobježe
Boyce Mayview park se nalazi u naselju Upper St. Clear u kojem stanuju bolje stojeći i barem desetak puta je veći od našeg parka do kojeg prošetamo skoro svakog dana. Kako nam se nije vozilo 40-tak minuta do McConnels Mill State parka, odlučili smo da odemo negdje gdje do sada nismo bili i nismo se razočarali. Veliko dio parka je pokriven lijepom šumom koja u ovo doba godine izgleda zaista lijepo. Šetali smo najmanje tri sata, ja sam po običaju slikao i nekolikoslika kačim za ovaj prilog. Kako smo obišli samo manji dio parka, vjerojatno ćemo ga posjetiti još par puta.

Mostić koji vodi do malog vodopada
Na putu kući smo svratili u Traders Joe, jednu lijepu trgovinu hranom u kojoj se prodaje uglavnom organic hrana i hrana bolje kvalitete. Trgovinu posjećuju uglavnom oni koji paze kako se hrane i to je vidljivo po njihovom izgledu. Vjerujem da bi i oni koji u USA dolaze po prvi put bili iznenađeni kolike su razlike u američkom društvu jer su one vidljive na svakom koraku. Dok u Wallmartu (veliku trgovinu u kojoj se prodaje jeftina roba), uglavnom kupuju oni koji malo zarađuju ili žive na food stam-povima, i čije su korpe pretrpane bezbrojnim artiklima uglavnom instant hrane, dotle u trgovinama kao što je Traders Joe raja kupuje malo ali kvalitetno. Oni koji imaju više para vode račuan o svom izgledu dok je onima koji su siromašni najvažnije da se mogu dobro najesti, što je na prvi pogled vidljivo.

Nije baš Nijagara, al nema veze
Prije povratka kući smo svratili na ručak u obližnji restoran. Hrana je bila izuzetno ukusna ali nisam siguran da bi se tako mogli hraniti svaki dan. Siguran sam da bi loši kolesterol jako brzo porastao a svi znamo šta to znači. Vjerojatno nam ni svakodnevne šetnje parkovima Pensilvanije ne bi puno pomogle.

Nakon povrtka sam pogledao utakmicu Steelers-a koju sam snimio da ne moramo žuriti kući. Na žalost, Steelers-i su igrali slabo, izgubili su i to je bila jedina stvar koja se nije uklopila u jedan lijep jesenji dan.

Pogled na adu onog istog potoka koji teče kroz
naše malo misto

Šetnja kroz šumu

Jedna za uspomenu

Boje jeseni su zaista krasne

2 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

Covjek bi po sumi rekao kao da je iz nasih krajeva. Zanimljivo j da covjek moze u Americi naletjeti na pejsaze i 'normalne' obicaje slicne nasima, ali iz nekog razloga Ameri forsiraju neke druge, 'americke' stvari. Kada gledas po filmovima ne bi nikad zvio u Americi, a ipak vjerojatno ima tamo i dobrih i normalnih stvari, pa i ljudi.

Co?

Monday, 26 October, 2015  
Blogger co said...

Amerika je velika zemlja i toliko raznovrsna da se u njoj može naći sve i da čovjek može živjeti onako kako želi, samo treba biti uporan. Kada smo se spremali za Ameriku, jedna od osoba, mlađa djevojka iz Hrvatske koja je jedno vrijeme živjela u USA, nam je rekla: „Ameriku možeš ili voljeti ili mrziti ali je ne možeš promijeniti“. S njom bi se složio samo djelomično. Ja ne mogu reći da je volim niti da je mrzim ali mogu reći da sam našao svoje mjesto u njoj, da živim onako kako mi odgovara i da se ne mogu požaliti. Amerika ima mnogo loših stvari ali i mnogo dobrih i reći da je samo jedno ili samo drugo ne odgovara istini. Promijeniti je niti mogu niti želim ali nije ni ona mene promijenila.
Ima onih koji su je prihvatili i oni je hvale ali ima i onih koji u Americi vide samo loše stvari i oni je mrze.

I ljudi ima svakakvih. Ja sam, možda, imao sreću da sam radio s dobrim ljudima i u njihovom društvu osjećao sam se veoma prijatno. Radi se o ljudima koji se malo razlikuju od onih kojima sam bio okružen u starom kraju. Čak mogu reći da sam se osjećao bolje nego u starom okruženje, možda zato što nisam osjećao nikakvu ljubomoru niti zavist s njihove strane. Da li je tome bio razlog što su znali da sam došao iz Bosne, da sam morao napustiti rodni grad i početi sve iz početka ili zbog toga što su jednostavno slični nama. Znam da su neki drugi imali drugačije iskustvo i to razumijem jer ovdje ima zaista svašta.

Ne znam da li sam uspio odgovoriti na Posmatračevo pitanje ali tako ja vidim stvari.

Monday, 26 October, 2015  

Post a Comment

<< Home