SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, November 14, 2015

Medjed

Panika u Banjaluci: Medvjed primjećen na Pobrđu

BANJALUKA - Jutros u 7 časova na kapiji Novog groblja u naselju Pobrđe u Banjaluci uspaničeni mještani primjetili su medvjeda,...“

„Medvjed zalutao u selo u Lijevču polju

Mještani Donjih Karajzovaca kod Gradiške vidjeli su jutros medvjeda teškog više od 200 kilograma na oranici udaljenoj nekoliko metara od kuća u ovom selu u Lijevču polju...“

...cudilo me da vijesti nisu postavljene kao „udarne vijesti“. Ali kratko poslije, razbistri mi se pa k´o velim ,
-eeee, Grofe, malo si skrenuo ljevlje, sto bi bilo „udarno“  nesto sto bi trebala biti svakodnevnica,  jer od gosta Krajisnik nikad nije bjezao.

Dobro nismo k´o Eskimi da mu podbacimo balduzu...ali sto se tice konaka i hrane islo je do tri dana...jos ako je kumstvo.Pa to je bila svetinja. Kuma je bila svetinja...Komplet. Zadnji put u Banjaluci napomenu mi crni Micko, da je ostalo tako i danas, samo  da je danas „kuma“ svetinja,  od pupka pa nagore.   Nisam mu protvrjecio ali za ojkacu „Kum kumi noge diz´o“ znam od  kada sam opazio zase.

E sad Crni medvjed koji je dolutao u studentsko naselje Univerziteta Kolorado je Americki medjed. Skolovan. Republikanac...taj se gura, tura, hoce guzve.

Onaj medo, hurnjak, purger,sto je u noći na četvrtak  ušao na autocestu Rijeka - Zagreb između tunela Javorova kosa i Čardak, dobi po gusci. Morali su ga ustrijeliti. Kako ne bi ...EU je to, a „za dom spremni“...nema „doma“.Sve pokupovala Njemacka. I zato sada ima „za medjeda spremni“...

Globalno  gledano jest da je Ruski medjed ikona dragih nam prijatelja i poslodavaca, nasih banjaluckih bankara. Ali osim para i budala traziti blizeg rodjaka ili buducu iza Urala...nema logike. Jer medjed nekoga trazi. A zasto bi bio Ruski  kada su isti ovdje  od sviju nas iz RS napravili medjeda.I sada brundaju iz daljine. Osim medjeda koji to ne vide i ne cuju.
Znaci ipak bi  socioloska istrazivanja trebalo prebaciti na lokalno. Ne globalno. Domace podrijetlo, je neupitno jer medjed hoce medju nas. On trazi...nas.
A mi znamo za „jazavca“. I tu se prica zavrsava. Sa otijeh kraja nije. Jazavac hoce za muda...
Obzirom da su u Banjaluci mnogi ostali bez muda, a i ovi koji su pristigli i danas u dvadeset i prvom vijeku jedu „trumanova jaja“ a ruke im u Gradsjkjoj bolnici zamotavaju u zavoje iz cetrdeset pete...To ovi nasi „jazavci“ koji odose i putuju „tamo-vamo“ preko Drine.
Znaju. I nece nazad...a i ne znaju plivat´.Hodaju Beogradom pa se okrenu,
-...ides li Lujo, pitaju...
da ne zabasaju.

Zakljucak moze ici samo u jednom pravcu  a to je da je medjed zabas´o.  Jednostavno novom rutom „brze ceste sa Kinezima“ (Banjaluka-Cadjavica) osvanuo na Pobrdju. Hipoteza je i mogucnost dolaska na glasanje, na „referendum“. Mozda medjedov glas prevagne...medjutim nema medjeda u Cipsu.
Ovaj drugi sto trazi rodjaka ili prijatelja (jer i medjed hoce drustvo pa i pod satorom) po Lijevce polju... medjed je „glavni baja „ u sumi. Mozda trazi bilateralne odnose sa slicno rangiranim. Za njega nemam hipotezu.Imam gotovu teza ali postujem demokratski „Zakona o  pisanju“ u RS i ne spominjem ...radi onijeh demokratskih zavoja iz cetrdeset i pete.

Grof
Nisvet Smailagić


Labels:

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

E Grofe, svaki dan pun emicija. Sa Bogumilima duboko razmisljam, a danas mi se ispravi
Ravnoteza, jer sebas slatko nasmijah.
Bas ti hvala i srdacan
Pozdrav Saima

Saturday, 14 November, 2015  
Anonymous sega said...

Uvijek sam te volio sresti i malo se nasmijati posto humora kod tebe nije nikad falilo. Tvoj "izvjestaj" ima i temelje i krov....prema arhitektonskom projektu... dobro uradjen ....haha...ha...ha. Da te ne poznajem, pomislio bih ovo pise neki politicki komemtator ili kriticar.
Volim da se javis na blog.Mnogo pozdrava i dobro ti zdravlje.
Sega (Mirsad Slijepcevic)

Saturday, 14 November, 2015  
Blogger co said...

Znam da novinari uvijek traže naslov koji će privući potencijalnog čitaoca pa s te strane razumijem ono „Panika na Pobrđu…“. Međutim, poznavajući situaciju u našem gradu, pojava „međeda“ i nije neka vijest. Odavno oni šetaju gradom, još od početka devedesetih, samo su se malo kamuflirali pa nosaju odjela i to obično ona malo manjeg broja pa kaput teško mogu zakopčati. Nagledao sam ih se prilikom zadnje posjete Banjaluci i nisam primijetio da iko paničari.

Za Banjaluku bi veća vijest bila „Čovjek u Banjaluci…“ jer takvih baš nema puno. Ako ih i ima, slabo se šetaju gradom. Većinom su se zavukli u svoje stanove i kuće a „međedima“ su prepustili centar grad i Gospodsku.

Kad sam već kod ljudi, sjećam se kako je pokojni Lazo Delić jednom zakačio fenjer za tačke u po bijela dana i vozao ih našim komšilukom. Kada ga neko upita „Pa što ste gazda Lazo zakačili fenjer i upalili ga kad je dan?“, gazda Lazo mu odgovori: „Tražim čovjeka“.

Gazda Laze odavno nema, a ako je suditi ko u Banjaluci živi i kakva se politika tamo vodi, vrijeme je da se neko sjeti gazda Laze i njegovog fenjera dok još nije kasno.

Saturday, 14 November, 2015  
Anonymous Anonymous said...

Citala sam "Jazavca pred sudom", gledala predstavu sa nenadmasnim pokojnim Vladom
zeljkovicem i uzivala u mudrosti i satiri Petra Kocica o dogadjajima iz onog vremena ali ovaj tvoj medjedi se priblizi toj mudrosti i satiri ovog vremena i ovih dogadjaja za koje je nevjerovatno da su ih nasa Bosna i nasi mali ljudi mogli ikad dozivjeti
Pozdrav Saima

Saturday, 14 November, 2015  
Blogger co said...

Danas stiže tužna vijest. Medu su u Budžaku, ops, Lazarevu, upucali lovci. Prije par dana vlast rekla da ga neće dirati, da čekaju da iz Beograda stigne puška za uspavljivanje ali su revnosni lovci bili nestrpljivi. Mora da je zakazala "brza cesta" koju grof spomenu pa ni nakon nekoliko dana nema ni P od puške.

Pored ovog mede kojeg su upucali, u Banjaluci, tačnije na Tunjicama se pojavio još jedan medjed - odbjegli "biznismen" Mile Radišić, kojeg SUP RS "ganja" već par mjeseci. Mile se sklonio u Beograd, čak se javljao uživo u radio program, neki dan preko advokata podnio zahtjev da mu se vrati novac kojim je kupio obveznice Medicinske Elektronike po bagatelnoj cijeni u čemu mu je pomogao moj kolega s faksa i iz Čajevca, i sve to pored činjenice što je za njim "raspisana" međunarodna potjernica. Izgleda da ni Interpol nije više ono što je nekada bio.

A još interesantnije je kako je Mile mogao preći granicu i pojaviti se na Tunjicama a da ga niko ne uhapsi.

Dobro je moja školska kolegica Saima još davno rekla, blentiteti su to, tamo je svjetlo davno ugašeno.

Wednesday, 18 November, 2015  
Anonymous Anonymous said...

Ispravka pogrešnog navoda. Blentiteti su izvorno vlasnistvo Radmile Karlas u " Melezima" ja sam samo pažljivo iščitala knjigu.
Pozdrav Saima

Wednesday, 18 November, 2015  

Post a Comment

<< Home