SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, June 21, 2006

Krese i njihov restoran

Emira je jedan od aktivnijih suradnika ovog naseg bloga i nedavno se javila sa par priloga. Evo prvog:

Merima i Dzevad Kreso su se skrasili u Bardstown-u, Ky. Poslije mnogo godina napornog rada cijele porodice i velikih ulaganja, uspjeli su ostvariti nesto sto se ovdje zove ‘american dream’. Otvorili su prelijep restoran sa vise malih dvorana i jednom velikom banket salom u zgradi koja je prije 40 godina sluzila kao gradsko kino.

Nekadasnje kino je u samom centru ali je bila neupotrebljavano 40 godina, iako je fasada jos izdrzavala, sve ostalo je bilo napola rusevina. Dzevad i Merima su dosli na neobicnu ideju da od starog kina naprave restoran. Onda su pocele ‘borbe sa vjetrenjacama’ da dokazu da se to moze, da dobiju podrsku u gradu, a podrska znaci kredite za renoviranje, dozvole, i …oni najbolje znaju kroz sto su sve prosli.

Mislim da bi se i o kinu moglo dosta toga napisati, a ja cu samo spomenuti da su u ta vremena, do prije 40 godina, bijeli i crni stanovnici isli u isto kino ali u dvije odvojene dvorane. Manja, u kojoj je bio dozvoljen pristup crnim stanovnicima i veca za bijele. Ova veca je sa balkonom kao u nasim kinima u ona davna vremena. Krese su sacuvale originalne uredjaje za prikazivanje filmova. Pokusali su i sacuvati dio atmosfere kina pa je po zidovima mnogo velikih postera starih glumaca. Veliki ekran Dzevad koristi trenutno za gledanje utakmica sa svjetskog prvenstva u nogometu.

Bardstown je malo mjesto sa razvijenim turizmom jer je za ovdasnje uslove vrlo star grad, sa bogatom istorijom i mnogo kulturnih spomenika. U blizini je samostan u kojem zive katolicki svecenici iz reda trapista, isto kao u BL. Pored svih drugih svojih aktivnosti i ovdje prave cuveni ‘Trapist’ sir. U samom gradu postoje cetiri fabrike viskija. U vrijeme kad ‘dozrijeva’ smjesa od koje se pravi, cijeli grad mirise kao da se negdje prave kolaci. Ne trebam naglasavati da je sad i restoran “Kreso’s” postao dio gradskih atrakcija.

Ky je svoj novi dom nasla kompletna familija Kreso iz BL. Kad kazem kompletna familija mislim na majku (tata-dido Sacir je nazalost umro prije tri godine) i sinove Nedzada, Dzevada i Zlaju sa njihovim porodicama.


Vise slika mozete naci na ovoj stranici

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

zelim samo malo dopuniti prilog o izuzetno uspjesnim Kresama.Mnogi se sjecaju Dzevada kao uspjesnog fudbalera FK "BORAC",koji je uz sve obaveze nasao vremena da svoje iskustvo prenese na mlade pa je i uspjesan licencirani trener.Najmladi brat Zlaja sa svojom suprugom Zumrom vodi uspjesan biznis,restoran u Louisville downtownu a kceri obojice brace su uz pomaganje u biznisu uspjele diplomirati na univerzitetima,Zlajina i Zumrina Majda je i magistrirala.Sta reci do iskrene cestitke.

Wednesday, 21 June, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Sasa, kada si se napokon odlucio javiti (Emirina javljanja ne racunam), bilo bi odlicno kada bi mogao 'pribaviti' koju Majdinu fotografiju i napisati par rijeci. Naravno, isto vrijedi i za Zlaju i Zumru: svaki novi prilog daje dodatno bogatstvo ovom nasem blogu. Bez pomoci nas sviju blog bi uskoro postao dosadan.

Dakle, potrudi se i uradi nesto za nas sve.

Wednesday, 21 June, 2006  

Post a Comment

<< Home