SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, July 14, 2006

Trogir

Natasa se po svom dobrom, starom obicaju, javlja s prilogom vezanim uz njena mnogobrojna putovanja. Kao i svi dosadasnji, i ovaj prilog je popracen nizom prekrsanih fotografija.

S ovim, povijesno prebogatim gradom, njegovim prekrasnim, brojnim znamenitostima treba se zaista upoznati. Trogir je grad, koji je premalo promovirao svoju povijesnu i kulturnu bastinu: iznenadjuje koliko se malo o njemu znalo. Zahvaljujuci nekolicini svjetski poznatih osoba, koji su o njegovoj ljepoti i prebogatoj povijesnoj bastini pronijeli glas cijelim svijetom, posjecuju ga zadnjih godina mnogi znacajni ljudi iz politickog, kulturnog, sportskog zivota i show businessa.

Pridonijelo je tomu takodjer, sto je cijela stara gradska jezgra pod Zastitom UNESCO-a. Iz njihovog budgeta, obnovljen je trogodisnjim radom strucnjaka cijelog svijeta, znameniti Radovanov portal Trogirske katedrale (13st.). 27. lipnja skinute su skele i zablistali prekrasni reljefi u Segetskom kamenu, te stupovi iz Egipatskog mramora.

Glavni trg na kojem je katedrala, svojom ljepotom moze stati uz bok Dubrovackom, a mozda i mnogim cuvenim Evropskim trgovima tog vremena.

Prosle godine Trogir je bogatiji i za do nedavno nepoznatim reljefom Bogorodice, I. Duknovica, koji je otkupljen, vracen gradu i pohranjen u novootvorenom muzeju, u prostoru stare crkve uz gradski sat, u kojem su izlozene i slike poznatog renesansnog slikara Blaza Jurja Trogiranina.

Kipar Ivan Duknovic iz Trogira, autor reljefa Bogorodice koji se nalazi na zidu iznad groba pape Ivana Pavla II na skulpturama se potpisivao kao Ioannes Dalmata. Rodjen je oko 1440. godine u Oriovici kod Vinisca u blizini Trogira. Tu je mali Ivan uz svog oca Stjepana izucio klesarski zanat jer se u blizini kuce nalazio kamenolom, a u Italiji nastavio umjetnicku izobrazbu. Sedamdesetih godina 15. stoljeca javlja se u vrhu renesansnog kiparstva u Rimu s brojnim radovima. Ivan Duknovic je u svom Trogiru ostavio neizbrisivi trag radovima u kapelici blazenog Ivana Trogirskog gdje se nalaze kipovi apostola.

O Trogiru bi se moglo puno napisati, srecom dovoljno podataka ima na Internetu. Ucinite taj mali napor, prosecite Internetom i upoznajte ga! Necete pozaliti! Osnovne podatke mozete naci na:

http://www.trogir.org/main.php?ln=en&what=history
http://www.croatiainfo.net/h_Ciovo.html

Na nize navedenoj Web adresi mozete naci fotografije koje je izradio moj sin. Fotografije su zaista prekrasne, tesko da ce moje ikad biti toliko lijepe.

http://www.nikbok.com/dalmacija/

Oboma nam je ipak najdrazi Hvar. Svake godine, dok ljetuje u Segetu, proboravi i tjedan dana u Hvaru I na nekoliko dana odjedri preko Mljeta, Korcule i drugih otoka za Dubrovnik. Kad bude imao vremena i snimke Dubrovnika ce se naci na Internetu. Mnogi njegovi Svedski kolege i prijatelji otkrili su nasu obalu, zavoljeli ju i redovito ju posjecuju. Za one, koji ne znaju moj sin zivi u Svedskoj punih 15 godina.

http://www.nikbok.com/hvar/
http://www.nikbok.com/carpediem/ ("Carpe diem" je nadaleko cuveni Caffe bar u Hvaru).

Pozdrav svima, Natasa

Vise fotografija mozete naci na ovoj stranici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home