SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, September 08, 2006

Povratak

U ovih 12-tak godina van Banjaluke, imao sam priliku da se sretnem s velikim brojem nasih sugradjana raseljenih po cijelom svijetu. Ovaj blog je pun priloga o tim susretima. Imali smo priliku da upoznamo mnoga poznata lica, koja ‘zive zivot svoj’ daleko od grada u kojem su rodjeni, odrasli, stekli prijatelje, izrodili djecu…

Tokom tih susreta, razgovor se gotovo po pravilu doticao povratka. Misljenja su podijeljenja: od onih koji uopce ne razmisljaju o povratku, do onih koji sanjaju dan kada ce se biti u prilici da se vrati u krajeve gdje te svatko razumije i gdje se jezik ne mora lomiti za svaku sitnicu.

Jedna od familija koja je odavno planirala da se vrati (vjerojatno od prvog dana izbjeglistva), ovih dana je taj plan i ostvarila. Suada (Dada) i Nedzad Kovacevic su ovih dana u starim krajevima, nakon izbjeglistva koje su proveli u St. Louis-u, gradu koji je postao odrediste mnogih izbjeglica iz Bosne.

Tokom susreta banjalucana u tom gradu, imao sam priliku da popricam s Nedzadom i Dadom i vec tada sam znao da su oni jos davno donijeli odluku. Njih dvoje su bili stalni posjetioci bloga i bili su mi velika podrska u nastojanju da se blog odrzi. Kroz razgovor s njima shvatio sam koliko za neke nase sugradjane, izbjegle iz naseg grada, ovo nase virtualno druzenje znaci.

Dadi i Nedzadu zelim mnogo srece u novom pocetku, uz nadu da ce nam se jednog dana javiti s vijestima iz starog kraja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home