SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, September 11, 2006

Put u Rim

U nedostatku vaznijih novosti i dogadjanja (o godisnjici teroristickog napada na World Trade Center nisam imao namjeru pisati), jedan fotos snimljen na aerodromu Pittsburgh u prosli cetvrtak: Nera i Sanja, neposredno prije ulaska u zonu check-ina.

Nakon kraceg boravka kod kuce, Sanja je ponovo u pokretu. Ovaj put je to semestar u Rimu, gdje Duquesne University ima svoj campus. Sanja je odlucila da, kao i mnogi drugi studenti americkih univerziteta, okusi studentski zivot u jednoj od mnogobrojnih svjetskih destinacija.

Cini mi se da je studiranje ovdje u Americi pomalo i zabava, jer se ovdasnjim studentima pruzaju mnoge sanse da, pored sticanja znanja, obidju druge zemlje i upoznaju se s nacinom zivljenja koji je, u vecini slucajeva, jako razlicit od americkog. Gotovo sve i jedan univerzitet nudi mnogobrojne programe pod nazivom study abroad i mnogi studenti se odlucuju da te ponude iskoriste. Semester abroad je obicno koncipiran tako da studenti, pored prisustvovanja predavanjima, imaju dovoljno vremena da mogu putovati po zemlji domacinu ili sire. U slucaju programa koji nudi Duquesne University, planirano je nekoliko putovanja po Italiji, a planirana su i dva prekida koje studenti koriste za putovanje po Evropi. Na taj nacin se sticu nova iskustva i istovremeno radjaju nove ideje kako iskoristiti skupo placeno skolovanje.

Za mene je bilo vrlo interesantno iskustvo kada sam prisustvovao tkz orijentaciji (Sanja je u to doba bila u Floridi), na kojoj je buducim putnicima u Rim pricano sta mogu ocekivati u novom okruzenju. Mnoge stvari koje su za nas iz Evrope potpuno normalne (kako se oblaciti, ponasati u restoranu, kupovati, itd), za Amrikance su neobicne i zbog toga se koriste ovakvi pripremni skupovi kako bi se studenti mogli pripremiti za njih.

Posto je Sanja vec poprilicno poprimila americke obicaje i nacin zivota, bit ce zanimljivo cuti njeno misljenja po povratku.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sanja, neka ti je sretno.

Cika Cadjo.

Monday, 11 September, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Dobro dosla u Evropu Sanja!
Kad bude prilike za brake javi jer Ljubljana nije daleko od Rima.Uzivaj!
Pozdravljaju te Venera i Doda Dodig

Tuesday, 12 September, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Cao Sanja

Samo da ti zazelim srecu i fino se provedi. Meni je zelja da vidim Rim pa ko zna, mozda ti naletim malo :))

Pozdrav od Alme

Tuesday, 12 September, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Sratno!

Tuesday, 12 September, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Draga Sanja,
Vjerujem da se svako sjeca predivnog osmjeha, sa rupicama na obrazima male Sanje.
Vidim da velika Sanja ima i sada taj isti osmijeh
Uzivaj svaki trenutak, ma gdje bila.Samo se jednom u zivotu ima dvadesetak godina.

Puno pozdrava od teta Dubravka iz Montreala

Wednesday, 13 September, 2006  

Post a Comment

<< Home