SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, February 20, 2007

Gost

Dragi blogeri.

Ova put vam zelim predstaviti jednog malog kengura koji je jedne nove godine proveo par dana kod nas "u gostima". Ostavsi siroce dospio je u Institut koji se bavi ispitivanjem raznih vrsta mlijeka. Kako se Institut zatvara preko praznika, morao se naci privremeni smjestaj za malog kengurcica pa ga je tako djevojka moga sina Davora, koja tamo radi, donijela nama. Nemam rijeci da iskazem koliko smo ga obozavali. Bio nam je prava zabava, (osim naravno nasem macku koji se tih dana osjetio zapostavljenim pa je otisao od kuce na par dana). Spavao je u platnenoj vreci, potpuno zatvorenoj, sto mu na neki nacin simulira torbu majke. Hranili smo ga na flasicu, pravim kengurovim mlijekom i povremeno pustali da protrci okolo. Naravno, kad su praznici prosli, kengurcic se vratio u Institut ali su nam ostale njegove slike za uspomenu.

Kenguri su endemska vrsta i zive samo na ovim prostorima. On i emu (takodje endemska ptica) su jedini u zivotinjskom svijetu koji ne mogu ici unatraske. Interesantna je prica kako je kengur dobio ime.

Kad su prvi istrazivaci (stigavsi brodom kapetana Kuka) vidjeli ovu cudnu zivotinju kako skace okolo, pitali su Aboridjine kako se zove. Oni su odgovarali sa "kangaroo" sto na nihovom jeziku znaci "ne razumijem". Bijelci, vjerujuci da svi znaju i razumiju engleski, prihvatili su to kao odgovor na njihovo pitanje, pa je tako kangaroo (ili kengur) dobio ime.

Veoma su mile i miroljubive zivotinje, mozete ih hraniti bez bojazni da ce vas napasti, osim ako se ne osjeti ugrozenim na neki nacin. Izvoz zivih kengura je zakonom zabranjem, osim u specijalne svrhe, kao sto su zooloski vrtovi.

Kengurovo meso je specijalitet i izvozi se ali u veoma ogranicenim kolicinama. Kad dodje vrijeme da ih ubiju u tu svrhu onda to obavlaju trenirani lovci jer smrt mora biti trenutna. Odabrani Komitet za pitanja zivotinja pri Australskom Senatu je, nakon dugotrajnog ispitivanja, zakljucio sljedece: "There is no doubt that the shooting of kangaroos by professional shooters is the most humane way of killing kangaroos".

Karmen

P.S. Na ovoj stranici mozete vidjeti jos nekoliko interesantnih slicica.

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Karmen, ovi tvoji tekstovi su zaista zanimljivi. I 'gost' me raznježio. Ali kada će na red doći obećani prilog o australijskim vinima?

Wednesday, 28 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mario, ovg mjeseca pocinje festival hrane i vina, traje 3 nedjelje pa sam taj prilog ostavila za tada.

Wednesday, 28 February, 2007  

Post a Comment

<< Home