SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, February 23, 2007

Melbourne

Melbourne je glavni grad Victorije i kulturni "hub" Australije. Po broju stanovnika je drugi po velicini a od Sydney-a je mladji za nekih pedeset godina. Dva grada se u potpunosti razlikuju, cak i struktura stanovnistva koja je u startu naseljavala ove gradove je bila razlicita. Melburnians vole reci, i ponose se time, da su ovaj grad naseljavali srednja i visa klasa dok je Sydney uglavnom u ranim pocecima stvaranja naseljavan robijasima ("convicts") i nizom klasom. Za razliku od Sydney-a, Melbourne nema ni lijepu luku ni lijepe plaze ali zato ima rijeku (Yarra River) uz koju se odvija sav zivot grada. Tu na obali je i cuveni "Crown Casino" (najveci na juznoj hemisferi) sa brojnim kockarnicama: za obicne smrtnike u prizemlju (priznajem da sam isla par puta) a za one bogate koje samo u filmovima vidjamo, na gornjim katovima. Unutar samog compleksa, pored kockarnica, je preko 40 restorana, kafica, barova, kina i nocnih klubova.

Urbanisticki, Melbourne je veoma razvucen, sirokih ulica pod pravim uglom, prepun parkova, cvijeca, uredjenih vrtova i drveca – listopadnog i zimzelenog, mjesavina sjeverne Evrope i Mediterana. Cuven je po dobrim stvarima u zivotu - modi, dobroj hrani, zabavi i sportu. Ovo je grad stila, arhitecture, tramvaja (jedini u Australiji grad sa tramvajima), pozorista i umjetnosti. Kazu da je grad sa najbogatijim nocnim zivotom u zemlji. Lud je za sportom i jedini je grad u svijetu sa pet sportskih compleksa svjetske klase smjestenih uz skoro sam centar grada. Svake godine grad je domacim brojnim festivalima iz kulture i umjetnosti ukljucujuci festival mode i filma. Godisnji kalendar je popunjen raznim sportskim i kulturnim manifestacijama: Australian Open Tennis Championships (upravo zavrsen proslog mjeseca), Foster’s Australian Formula One Grand Prix, Melbourne International Comedy Festival, The Melbourne Food and Wine Festival, Spring Racing Carnival (vrijeme kad se odrzavaju poznate konjske trke koje mi ovdje zovemo The Melbourne Cup), Melbourne International Arts Festival, Melbourne International Flower and Garden Show i brojni drugi vise lokalnog znacaja. Grad ima mnostvo umjetnickih galerija, pozorista i kulturnih centara svih vrsta. Preko cijele godine se nesto desava pa se s pravom kaze da je Melbourne cuven po svemu sto zadovoljava mnostvo ("crowd-pleasing events").

Simboli Melbourne-a koji se pojavljuju na svim razglednicama su, pored Casina, i novosagradjeni Federation Square, Art Centar sa svojim siljatim tornjem, cije su pozorisne i koncertna dvorana izgradjene pod zemljom, u nivou rijeke Yarre, kako bi se postigla sto bolja akusticnost dvorana. i naravno, tu je nezaobilazna kucica kapetana Kuka (“Cooks’ Cottage"), izgradjena u Engleskoj 1755 a prenesena u Australiju 1933. To je jedina gradjevina u Melbourne-u koja datira iz 18 vijeka.

Federation Square je svecano otvoren 26 Octobra 2002 povodom stogodisnjice postojanja Federacije i stvaranja australske nacije. Sastoji se zapravo u nekoliko zgrada postavljenih u polukrug, medjusobno pvezanih odvratnom metalnom konstrukcijom. Nedavno je proglasen najruznijim objektom ikada napravljenim ali ga Melburnians vole jer je naprosto, jedinsven u svojoj ruznoci. i jos nesto – zadnji je krik architecture i dizajna: nema apsolutno nijednog pravog ugla, sve je iskrivljeno, nagnuto, neregularno. Unutar njega je mnostvo restorana i galerija i mjesto je najveceg okupljanja Melburncana.

Slijedeci u nizu dogadjanja u Melbourne-u su “Festival hrane i vina” i “Formula One” pa se nadam da cu poslati nesto priloga i odatle.

Karmen

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home