SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, July 05, 2007

Slijedeca stanica - San Diego, California

Ljeto je stiglo pa mi se cini das mo se svi ulijenili. Novih priloga sve manje, raja se ne javlja, zavladala nekakva apatija.

Da blog ne bi potpuno zamro, nastavljam sa posjetom Norvezana Americi. Prije neki dan smo ih ostavili na autoputu 1 na putu za San Diego. Pa da nastavim.

Kako se kraj Los Angeles-a nije nazirao, svratismo u Starbucks da se raspitamo sta nas ceka. Tu nam preporucise da se uhvatimo glavnog autoputa a da put uz okean ostavimo za neka druga vremena. Do San Diega bi nam trebalo najmanje jos 6 sati voznje.

Vratismo se malo unazad i zaista uhvatismo autoput 405 koji nas za manje od 2 sata dovede do odredista. Fascinirajuca cinjenica je da je svih 5 traka autoputa bilo puno auta a sat je pokazivao 10:30 uvece. Pitao sam se sta ovoliki ljudi rade u ovo doba na autoputu: idu s posla ili pak idu na posao? Pittsburgh mi se cinio kao malo mjestasce jer ovako nesto se kod nas ne moze vidjeti.

Iz auta smo otisli direktno na spavanje: obilazak grada smo ostavili za sutra. Umor je bio jaci od zelje da se bar nesto vidi iste veceri.

Drugo jutro svratismo u obliznji Old Town San Diego, dio grada pun restorancica i trgovina u tipicnom meksikanskom stilu. Kasnije saznadosmo da je, u stvari, San Diego nastao na tom mjestu, a da se kasnije prosirio prema okeanu. Obilazeci trgovine vrijeme je prosto letjelo. Odlucismo da uzmemo turisticki bus, koji je prolazio kroz sve interesantnije dijelove grada, jer se to cinilo kao najbolje rjesenje. Nismo se pokajali, samo je vremena bilo malo.

Nas prvi stop je bio u luci, u dijelu grada koji se zove Harbour Vilage. Izmedju nebodera downtown-a i okeana, napravljen je mali ‘zanatski centar’: male ulicice, prekrasna priroda, ducani i restorani. Sjedi se na vani jer je temperature idealna: oko 22 stepena, bez vlage. Kazu da je klima San Diega najljepsa u Americi. Za ona dva dana koliko smo ostali dole, imali smo priliku da se u to i licno uvjerimo.

Vrijeme je caskom proletjelo pa smo morali propustiti nekoliko slijedecih stopova.

Iz busa ponovo izadjosmo na prekrasnom otoku Coronado, na kojem se nalaze glavne plaze grada. Cijeli otok je prepun parkova, preksrasnih kuca, hotela, restorana. Nakon krace setnje, odlucismo da rucamo na terasi restorana Tomaso. Bili smo iznenadjeni pristupacnim cijenama na ovako lijepom mjestu.

Nakon rucka, ponovo u bus. Vec je bilo kasno poslije podne i nismo imali vremena da igdje zastajemo. Propustili smo nekoliko veoma interesantnih dijelo grada, prije svega Balboa park u kojem se, izmedju ostalog, nalazi nekoliko muzeja.

Iako smo isti dan planirali put prema Grand Canyon-u, pala je odluka da na put krenemo slijedeceg jutra. Vecer smo proveli u jednom od restoranu u Old Town-u.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home