SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, September 13, 2007

Angijada

Evo mene opet u Chicagu. Bilo je to za Labor day 1-3 Septembra 2007. Po dogovoru sa Mirsom doletio sam u Chicago u subotu ujutro. Sacekali smo Enisu da zavrsi sa bankarskim radnjama i onda se kolima uputili u Des Moines.

Na vece smo stigli kod Angijana gdje su vec stigli neki gosti iz South Dakote, Texasa i Chicaga. Bili su to gospodin Tomic i Vlasta, Zikreta i njen muz i Ivica i Marija Jurisic. Kenan je i ovaj put stigao iz Chicaga. Iz Texasa je dosao Boris Zrile, koji je nekada radio u Privrednoj banci Banjaluka. Dr. Edina Letica i njen Dragan sa kcerkom, zetom i unukom su dosli kod Edinine sestre Ajse. Edin Cejvan i njegova Ruza su takodje dosli kod Edinove sestre Ajse. Bila je tu Edinova kcerka sa djetetom, dva Angijanova sina. Pridruzili su nam se Edinina, Edinova i Ajsina mati i njena sestra. Sa nama je bio i Midho Kurjak iz Konecticatta, Sija ili Asija ali ne znam odakle bi.
Bilo je jako mnogo gostiju. Zao mi je da nisam zapamtio sva imena.

Labels: ,

4 Comments:

Blogger Unknown said...

Postovanje,
kontaktirala me jedna gospodja u nadi da ja znam nesto o Dr. Edini Letica, supruzi pokojnog Dr. Drgana Letice. Sve sto znam je da imamo isto ime. Malo sam istrazivala o Dr.Edini i ovo je jwdini trag koni sam nasla. Bila bih Vam jako zahvalana kada bi mi rekli kako ova gospodja Zlata Habul , moze stupiti u kontakt sa Dr. Edinom. Ako znate molim Vas da me kontaktorate na mail.
Hvala Vam unaprijed.

Tuesday, 08 February, 2022  
Blogger Saima said...

Cao Co
Potrudila sam se da u BL potražim informaciju o Edina Letici konačno uspjela Rodjeni brat Dragana Letice živi u BL i dao mi je broj Edina je živa Ne bih ja tijela da ga stavljam na Google nego ću poslati u Ameriku Emiri pa Nek ona tebi Nemam tvoj Viber na kojem je vise privatnosti . Možda će se tebi opet javiti ova osoba koja to traži .
Srdačan pozdrav svim blogerima . Trenutno ne brinite za Bosnu Političari i stranke se svadjaju medjusobno a Bosanci i Hercegovci po roditeljskom naslijedju Pravoslavci, katolici i islamske vjeroispovjesti joooook. Mene je otac tako vaspotavao i uvijek to držim Ne smeta mi niko ko se osjeća Srbin Hrvat i Turčin Njihov problem sto im je kaput draži od košulje
Srdačan pozdrav Saima

Monday, 14 February, 2022  
Blogger co said...

Za osobu koja je trazila informacije o Dr. Edini Letica.

Od Saime sam dobio tel. broj Zeljka Letice kojeg se moze kontaktirati vezano za informacije o Edini. Molim da mi se javite emailom na komljeno@yahoo.com jer ne bih zelio da tel. broj objavljujem na blogu bez odobrenja vlasnika.

Wednesday, 16 February, 2022  
Blogger Saima said...

Od kad sam se prijavila na ovaj blog , ne sjećam se koliko sam se puta zbog nekog priloga ili komentara u sekundi sjecala nekih uspomena iz svog djetinjstva i odmah dolazila inspiracija da to napišem .
Sad kad sam završila ovaj komentar vidjela sam da sam na kraju napravila grešku i umjesto “kaput draži od košulje “ trebala napisati “kaput bliži od košulje” Smisao je izazvao sjećanja i ispravku grešku.Mledi svijet neme pojma o istoriji Jugoslavije a ni naše Bosne i Hercegovine. Poslije završetka drugog svjetskog rata kad je formiran Varsavski pakt Staljin je imao namjeru da i Jugoslaviju ugura u to Tito je apsolutno odbio i stvarao našu državu. To se vrijeme zvalo zvanično vrijeme Inform biroa Bilo je tabu tema, ali ljudi koji su željeli taj savez zvali su se informbirovci. Poslije se taj naziv prešutno zabranio a propagatori te politike su hapšeni i odvođeni u strašni zatvor na nenaseljeno ostrvo Goli otok u Jadranskom moru. Moj stric koji je bio u partizanima od 1941 god bio je u gostioni a bio je i vrhunski pjevač u banjalučkom pozoristu .Pjevao je i u operama za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. U gostioni su ga natjerali da pjeva a Sto bi mi Bosanci rekli “ malo ga fiksnuo “ (napio se) i počeo da pjeva Kaljinku na ruskom jeziku. U roku od pola sata stvorio se udbaš i u hapsili ga i na Goli otok Moj otac se tri mjeseca borio (radio u sudu) dok se nije dokazalo da nije kriv . Vrlo brzo o tome se vise nije smjelo pričati a onda mi je najviše ostala u sjećanju rečenica kad bi se pitalo zašto je neko bio na Golom otoku .Odgovor bi uvijek bio “ kaput draži od košulje” Rusi im draži od Jugoslovens
Bio je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca po roditeljskom naslijedju pravoslavci koji su bili za Staljina i Rusiju Stariji su to znali ali nisu smjeli pričati a ja sam upamtila tu rečenicu Kad sam već malo poodrasla otac mi je objasnio.
Sav nas život u toj Titovoj Jugoslaviji do njegove bolesti ( onda su već počeli tadašnji monstrumi raditi za ovo zlo danas) i doveli do najgoreg rata u Evropi poslije Hitlera
Ta Jugoslavija je za zemlje Varšavskog pakta bila Amerika . Poljska , Češka, Bugarska, Rumunja , Madžarska i SSSR su sanjali o svemu onom sto smo mi imali . I sistem i i školstvo i zdravstvo i bratstvo i jedinstvo sigurno 80% građana a zemlja imala ugled u cijelom svijetu . Tada je bilo možda oko20% nezadovoljni i Danas je to obrnuto u skori svim zemljama bivše Jugoslavije
Posto znam da se od prije hiljada godina nalazilo dokumenata i dokumenata u svijetu koji danas imaju neprocijenjlivu vrijednost ,došao mi je trenutak za ovaj tekst . Doći će godine u kojima će današnji mladi poželjeti da znaju prošlost svojih
Predaka Co se potrudio i ova njegova ideja možda i u jednom primjerku ostane.
Moj unuk Dorijan ide u Englesku školu u Gruziji i pitala je učiteljica malo o njihovom porijeklu (10) god. Svi u razredu su djeca roditelja iz raznih zemalja svijeta Frane mu je rekao “ Zovi baku ona će ti sve ispričati i napisati .
Pozdrav Saima
PS
Kad sam ljetos išla sa Franom u Šibenik na granici sam predala 5 pasoša .Policajac je uzeo i onda gleda u kompjuter i zove kolegi zajedno gledaju Bilo je malo “prpe” i ja pitam ima li neki problem . On pokazuje pasoše kolegi i kaže” vidi ovo majke ti”
Rak Saima rodjena u BL ,Rak Frane rodjen u SA, Rak Zanna rodjena u Celjabinsku (Rusija) Rak Dorian (rodjen u Jerevanu )(Armenija) Rak Aneta rodjena u Tbilisiju Gruzija . Onda smijeh ( niko nije rodjen u Isom gradu) . Zbog toga djeci treba ostaviti trag Moji sinovi kad kupuju nove mobitele i tablete sve naše Slike i dogadjaje prebacuju u nove arhive

Saturday, 19 February, 2022  

Post a Comment

<< Home