SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, January 04, 2008

Docek Nove u restoranu Kreso's

U restoranu Kreso’s u Bardstown-u, KY, okupio se prilican broj Banjalucana, te uz Bosance iz drugih krajeva Bosne (a sada stanovnika USA), bilo je preko 200 dusa, sto bi rekli nasi ljudi. Uz generalnu probu dan prije, sve je bilo spremno za jedno prijatno druzenje raje iz starog kraja.

Glavna sala restorana je bila gotovo popunjena: mlada raja je dobila stolove uz muziku, a mi stariji smo se ‘zadovoljili’ cinjenicom da i mladi jednom trebaju imati prednost jer njihovo vrijeme dolazi.

U restoran smo stigli sa malim zakasnjenjem, jer smo usput svratili kod jednog od brace Kreso: Nedzad, najstariji brat, je insistirao da svratimo do njega prije pocetka doceka. O ovoj posjeti cu svakako napisati nesto vise, cim se ova frka oko doceka zavrsi.

U prednjem dijelu restorana raja se okupljala i zagrijavala uz pice, jer je tokom dana zahladnilo pa se trebalo zagrijati prije glavnog programa. Kada smo stigli sa Dzindicima, Hamdijom Sisicem i Skicom, ekipa iz St. Louis-a je vec bila bila tu, uz ostale goste. Sank je radio punom parom.

Enisu i Zaju iz St. Louis-a, Asiju u drustvu Kresa, i jos neke ,smo zatekli u prijatnom caskanju. I Pavljasevici su vec bili tu: oni su prevalili dugacak put, stigli su cak iz Lincoln-a, Nebraska.

Pusaci su okupirali ovaj prednji dio restorana, jer je to njihova ‘slobodna’ teritorija. U istom dijelu su bili pripremljeni stolovi sa zakuskom, pa se mezilo i usput pijuckalo, onako ostojecke. Kasnije se raja prebacila u glavnu salu, gdje su stolovi vec bili servirani za glavna jela. U medjuvremenu je stigla i mladja raja i restoran se ubrzo napunio: ‘predstava je mogla poceti’.

Uz pocetne taktove muzike (Sakib je program zapoceo ‘Zelenom rijekom’), lagano se veceralo, a onda se raja uputila na plesni podij. Oni mladji su davali ritam, ali se ni stariji nisu predavali. Sank je radio punom parom, pa je i raspolozenje raslo, proporcionalno broju posjeta sanku.

Uz muziku i ples je docekana Nova godina, a sa plesom je nastavljeno do ranih jutarnjih sati. Slikalo se na sve strane, a ja sam uspio napraviti nesto snimaka, kako mi je vrijeme dozvoljavalo. Uz ovaj prilog sam zakacio 30-tak slika u tri seta. Nadam se d ace oni koje to bude zanimalo moci steci osjecaj kako je sve to izgledalo.

Krese najavljuju da ce ovi doceci postati tradicionalni tako da je za ocekivati da ce se broj Banjalucana svake godine povecavati. Naravno, ukoliko se vecina ne vrati u rodni kraj!

Prvi set slika - zagrijavanje

Drugi set slika - oko ponoci

Treci set slika - nakon doceka

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home