SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, August 10, 2008

Čika Kušmo i kriza sa gorivom

Cijeli svijet vec mjesecima potresa naftna kriza. Cijene goriva rastu svakodnevno pa cak i ovdje u USA gdje nitko ne moze maknuti bez auta sve je veci broj onih koji se odlucuju za gradski prenos. Rjesenje krize se ne nazire i nitko ne moze predvidjeti kako ce se sve završiti.

Dok svi svakodnevno strepimo šta nam donosi novi dan, cika Kušmo (Kušmic Mehmed, Meša) nema tih briga. Od kako se nakon progona iz Banjaluke skrasio u Norveškoj, norveška vlada se brine da mu starost prolazi bez problema. Vecini je poznato kako se vlasti u skandinavskim zemljama brinu o starijoj generaciji i nisam o tome namjeravao pisati. A nemam namjeru pisati ni o penzionerima u oba bosanska 'blentiteta' jer je i to vecini poznato. Danas sam naumio da napišem par rijeci o ovoj makini koju cika Kušmo voza ulicama drzave Norveške: ne troši benzin, pa je kriza ne pogadja. Ljeti se pretvara u kabriolet, a gore na slici je zimska varijanta. O maksimalnoj brzini i ekrondišnu nemam informacija ali sudeci po prilozenoj slici izgleda da je sve potaman.

Kako sam informacije dobio iz trece ruke ne znam da li je bilo kakvih problema s policijom. Poznato mi je da je u Norveškoj policija veoma rigorozna kada se radi o prekoracenju brzine a uzimajuci u obzir da je cika Kušmi tek devedeseta ne bi me iznenadilo da se ponekad malo opustio pa dodao gas, onako da se malo pohvali pred komšijama.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home