SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, November 02, 2008

Svi sveti

Svi sveti svetkovina je u Rimokatolickoj Crkvi a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenog. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine...

Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve... (citati iz Wikipedije).

Tradicija posjete katolickim grobljima u Banjaluci je poznata a prihvatili su je i mnogi koji nisu vjernici, pa cak i oni koji pripadaju drugim vjeroispovijestima. Bio je to jos jedan dokaz da se narod u nasim krajevima nekada nije dijelio prema vjeri i naciji (ili su samo naivni tako mislili). Pri svojim posjetama groblju Sveti Marko na Malti znao sam sresti mnoge prijatelje i poznanike svij nacija i vjeroispovijesti a i bilo je tu i clanovima partije, kako se to u to doba znalo reci. Stizalo se na taj dan u Banjaluku iz svih krajeva Juge da se polozi cvijece i upale svijece familiji, prijateljima i poznanicima. Sjecam se Svih sveti kada je bilo pravo ljetno vrijeme ali i onih kada bi snijeg padao kao lud i uvijek je groblje bilo puno. Poseban ugodjaj se mogao osjetiti uvece, kada bi citavo groblje dobilo poseban izgled zbog svijeca zapaljenih na vecini grobova.

Na groblje sam svratio nedavno prilikom posjete Banjaluci i bio sa iznenadjen kako je lijepo uredjeno, sto je vidljivo na slici gore (uprkos dosadnoj jesenjoj kisi koja je tih dana padala). Prilaz groblju i glavna staza je poplocana ciglama u bojama sto cijelom prostoru daje veoma lijep izgled. Ocigledno je da se ljudi koji upravljaju grobljem trude da ga odrzavaju kako to dolikuje. To me je ponukalo da stavim ovu sliku na blog, ako nista a ono zbog onih koji su na groblje nekada redovito dolazili a sada to nisu u prilici jer ih je sudbina odvela daleko od rodnog grada. Mislio sam da bi im to moglo biti zanimljivo, posebno onima koji u svoj grad nisu navratili od momenta kada su ga morali napustiti. U stavi, ocekivao sam da ce se netko od raje javiti s kratkim prilogom o ovom dogadjaju ali sam se po obicaju prevario. Mozda se netko sjeti slijedece godine!

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

drago mi je da je bar neko pohvalio upravu na trudu uloženom u održavanju groblja

Sunday, 08 April, 2012  

Post a Comment

<< Home