SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, August 12, 2012

Tri vruce julske sedmice u Montrealu



Veci dio godine dani prolaze u nekom redu. Smjenjuju se rodjendani, praznici, sezone. A onda ponekad red jednostavno nestane i zamijene ga izvanredne i lijepe stvari.


Posjeta moga brata i njegove zene nakon 12 godina. Zadnji put su bili kad se kcerka udavala, bila je cijela familija. Ovog puta su mnogi falili, dugo smo prepricavali dogadjaje od prije 12 godina. Obilazili smo lijepa mjesta u Montrealu i okolini. Park Cap St-Jacques kojeg ja jako volim, jer tu smo cesto isli prvog naseg proljeca ovdje u Kanadi. Nakon duge i naporne zime koja je prosla u prilagodjavanju i ucenju jezika, u tom parku sam prvi put vidjela moju Anu veselu.Trcala je okolo, divila se konjima na farmi hranila jagnje i mazila zeku. Sad ju je zamijenio Mauricio diveci se zabi koja pluta na listu lokvanja.

Park Mont Royal je brdo u centru grada sa vidikovcem. svake godine kad se obiljezava dan planète mislim da je to 22 april, ljudi dolaze i ciste setalista i okolo. Jednom sam vec pisala o tome. Mislim da je to jedan od visoko civiliziranih nacine da se pokaze ljubav prema svom gradu.

Naravno imali i smo i rostilj i veceru u basti iza kuce, prijatelji, komsije, familija.

Uzela sam jednu sedmicu odmora, imali smo srecu da provedemo par dana sa unukom Mauricijem. Obilazili smo male gradove u Quebec-u, Valleyfield , Trois rivières, farmu sa angora kozama, park Bio diversité , kojeg je zastitio Unesco. Glavna atrakcija je kornjaca koja lici na dinosaurusa.

Sad poslije slika iz Gradca, lijepih verandi , toplog mora, ovo ovdje izgleda prilicno divlje. Ne samo da izgleda nego i jeste divljina, sacuvana od covjeka, lijepa intenzivna i siroka, ponekad nepregledna.

Dosta toga je zabiljezeno ostrim okom moga muza.

Puno pozdrava od Dubravke

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Presretna sam jer je blog oživio.Ako sam imalo bila inicijator još mi je draže.Dubravka,slike su prekrasne,nesvakidašnje.Lijepo je čitati o porodićnom okupljanju..Nama dođe moj brat Fahro bar 2 puta godišnje,a Sejo rjeđe.Koliko će ko ostati na ovom planetu ne zna se i zato treba život živjet.Nadam se da će ovo biti impuls i za Emiru,da pdnese "ljetni raport"Pozdrav svima Enisa

Sunday, 12 August, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Znas Dubravka da ne volim komentirati Tvoje priloge ovog tipa. Razlog je smijesan; ne znam pohvaliti a da ne usecerim, a onda mi to nekako zvuci neprirodno. Ali moram reci da se nakon citanja ( i gledanja )osjecam dobro jer uvijek saznam nesto novo i zato sto je na slikama puno prirode. I ne zelim zvucati kao sveznalica, ali za moj ukus bar su dvije fotografije vrhunskog dometa. Pohvali muza.
Pozdrav Nada

Wednesday, 15 August, 2012  

Post a Comment

<< Home