SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, July 10, 2013

Jagode i trešnje


Kao dijete sam voće uglavnom jeo svježe. U našoj bašći je uvijek bilo trešanja, višanja, šljiva, jabuka, krušaka, grožđa... Kasnije, kada  je najstariji brat na vikendici zasadio povelik voćnjak, često smo išli na branje voća i jeli ga dok nas stomak ne zaboli.

Ovdje u Americi sve vrste voća se u trgovinama mogu kupiti tokom cijele godine ali je njegov ukus daleko od onoga na kojeg smo navikli. Izgled voća najčešće vara i samo ponekad se naleti na jabuke, grožđe ili jagode koje me po ukusu podsjete na djetinjstvo. Nešto bolja situacija je u vrijeme kada se otvore farmers marketi, neke vrste naših tržnica, na kojima lokalni farmeri nude svoje proizvode. Tada se može naći ukusnih jabuka a ni ostalo voće nije loše.

Moji pokušaji da uzgojim jagode i grožđe u vlastitom vrtu završavaju neuspjesima. Jagode nestanu čim počnu crveniti a zrelo grožđe pojedu kardinali tako da nama ne ostaje ništa. Ona Dubravkina taktika da posadimo dovoljno i za nas i za kradljivce kod nas ne vrijedi.

Moj prijatelj Izet je u zadnje vrijeme primijenio novu taktiku.  Umjesto da ide na farmers market odlučio se na avanturu branja voća vlastitim snagama. Naime, neke farme u bližoj i daljoj okolici Pittsburgh-a nude potencijalnim kupcima mogućnost da dođu na farmu i da sami naberu voća koliko žele. Tako su Tufekčići prije nekoliko nedelja nabrali jagoda da nisu znali šta će s njima a prošlog vikenda su išli u branje trešanja. Iskoristili su praznik da skoknu do farme u blizini jezera Erie s koje su se vratili s trešnjama i flašom lokalnog vina. Rekoše da ćemo vino iskušati zajedno pa je to još jedan razlog za novo druženje.


Eto tako se mi snalazimo ovdje u Americi dok na banjalučkoj tržnici svježeg voća ima na pretek. Samo je kupaca nešto manje, kako saznajem iz tamošnjih medija. Tako je to obično u životu, nikako da se poklope dva dobra.








2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Iskreno se nadam da se ove tresnjice nece pojesti dok ja ne dodjem!
-Sunita

Thursday, 11 July, 2013  
Anonymous sega said...

Dolazimo i mi. Aida napravi pitu od tresanja po onom starom receptu.
Poslije 23 godine evo nas zajedno bar u ovoj prici, da pohvalimo, ti roditelje a ja kumove.
Mnogo vas pozdravljaju kumovi.
Sega

Thursday, 11 July, 2013  

Post a Comment

<< Home