SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, April 06, 2015

Tri dana Leidena

Leiden je bio posljednji grad kojeg smo upoznali prilikom naše posjete Nizozemskoj prošlog ljeta. Ostavili smo ga za kraj jer se nalazi blizu amsterdamskog aerodroma odakle smo letjeli za USA, te nekih drugih gradova koje smo htjeli obići. Proveli smo tri lijepa dana lutajući njegovim ulicama, obilazeći starine kojih je grad prepun, ispijajući kave u baštama restorana uz mnogobrojne kanale.

Odsjeli smo u malom hotelu u blizini željezničke stanice koja je smještena na rubu starog dijela grada. Doručkovali smo u obližnjoj bašti u blizini male luke iz koje su polazili turistički brodići, na mjestu gdje se spajaju stara i nova Rajna. Grad je ispresijecan mnogobrojnim kanalima na kojima se „saobraćaj“ u predvečerje pojača. Lijepo je bilo vidjeti raju kako se u malim motornim čamcima vozikaju kanalima, pijuckajući vino dok se veče polako spušta na grad.

U gradu se nalazi najstariji nizozemski univerzitet osnovan još daleke 1575. Pošto smo grad posjetili u ljeto, nismo vidjeli puno studenata koji inače daju posebnu živost gradu. Istina je da smo prvo veče po dolasku  na uskoj ulici u gradskom centru uz kanal primijetili grupu studenata kako ispijaju pivo, sjedeći uz vatru koju su naložili na trotoaru. Odmah nam je na um pala Amerija i njeni zakoni. Tako nešto bi u Americi odmah izazvalo intervenciju policije a ovdje na to niko nije obraćao pažnju.

Jedan dan za vrijeme našeg boravka je bio „pijačni“, kako smo kod nas u Banjaluci zvali utorak kada bi se seljaci iz Lijevča i okoline slili na pijacu na Predgrađu. Štandovi s hranom i raznom robom podignuti u centru grada uz glavni kanal su privukli veliki broj posjetilaca.Bilo je interesantno uživati u toj pijačnoj atmosferi koja se kod nas u Pittsburgh-u, barem u gradu, ne može doživjeti. Život u Evropi je definitivno drugačiji od onog u Americi i vjerojatno nikada neće biti isti ma koliko veliki je uticaj globalizacije.

Uz prilog, kao po pravilu, sam zakačio neke fotografije. Napravio sam ih mnogo a ovdje sam izabrao nekoliko kako bih pokušao dočarati ljepotu ovog grada.
Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home