SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, October 27, 2015

Veza Montreal - Banjaluka

Spomenik na Šehitlucima


Viber komunikacija:

Buba:
·         Za Tonija, a ostali nek čitaju
Buba:
·         Nekad davno, kad se Sonja rodila, došla tetka Adevija u goste da prespava na Čairama. Spavala je sa bakom i dida Ćazimom u njihovoj spavaćoj sobi, a ja i Sonja smo bile u onoj «vizitnoj» . Zlaja je bio u vojsci. (Tetka je didina najstarija sestra, prešla sedamdesetu).
Buba:
·         Predveče je tetka posmatrala Šehitluke is spavaće sobe i zovnula: "Ćazime hodi malo ovamo da vidiš nešto. Onaj spomenik je prije bio malo više na stranu a sad stoji nekako ravno. Da li su ga premještali ili nisu ja to ne znam. (ovo malo liči na slovensku antitezu iz naših narodnih pjesama)
Buba:
·         Jučer su Ana  i Zlaja isli u šetnju i penjali se na mont Royal, kroz lijepu šumu sa šarenim lišćem. Popeli su se do vidikovca i prošli pored čuvenog velikog krsta sa svjetlima, koji se vidi sa svih starna Montreala.
Buba:
·         Jutros kod nas duva vjetar, nanosi snijeg i male kuglice leda. Pričam s Anom na telefon i ona kaže, baš je dobro da smo jučer iskoristili lijep dan, bilo je prekrasno, prošli smo pokraj velikog krsta i malo se zamislili kao ono nekad tetka Adevija. Kao da su ga premještali na niže ali nismo sigurni. (Ana to su izgleda géni Kušmića i slovenska antiteza ponovo)
Toni:
·         Ha ha stručnjaci
Toni:
·         Da, vidiš, sad spomenik više nije na Šehitlucima vec na Banj brdu.
Malo se teško navići na to, tj. nemoguće
Ana: 
·         Ma premještaju kad ti kažem, na ovom brdu su stavljali novu antenu, ja sam sigurna da je krst smetao pa su ga premjestili
Ana:
·         Trenutno tražim blogove u kojima se možda nalazi pokoji razgovor o tome
Nije to spomenik, nego željezo ko slagalica može se rastaviti, to ti je kao promjeniti točkove na biciklu.
Ana:
·         Tata ima teoriju da su čak zamijenili krst  i napravili novi
Ana :
·         Nedavno premješten krst.

Procedura je zahtjevala pomoć specijalista za brdno premještanje iz BiH.

Dubravka

Mont Royal Cross

Mont Royal Cross noću

Labels:

1 Comments:

Anonymous sega said...

Uvijek prije nego upalim ovaj moj "prozor" prema vama slusam ili Crvenu jabuku ili Arsena ili, kao sinoc Bijelo Dugme. I pjevaju : Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas...... blog se otvara i vidim Dubravkin naslov VEZA Montreal-Banja Luka. Pomislim..... bas ima neka tajna veza.... prica je prava vasa. Pozdrav za malu i veliku djecu i sve vas.
Sega

Wednesday, 28 October, 2015  

Post a Comment

<< Home