SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, December 03, 2015

Jubilej


Već odavno ne obraćam pažnju na jubileje ali danas moram. 3. decembra 2005. godine se na ovim stranicama pojavio prvi prilog. Dakle, prošlo je punih 10 godina od kada sam odlučio da, koristeći Internet, povežem prijatelje i poznanike razasute na sve četiri strane svijeta. Već 10 godina gotovo svaki dan sjedam za računar i pripremam priloge. Odabirem temu, tražim fotografije, obrađujem ih, kucam. Posao je to koji zahtijeva dosta vremena, mnogo više nego bi neko očekivao. Ali, isplati se. Kada ponekad prelistam stare priloge i sam ostanem iznenađen koliko je toga o našim životima ispričano na ovim stranicama a što bi zauvijek ostalo sakriveno samo u nama.

A teme su raznovrsne. I što je najvažnije, naše, originalne, ispričane našim riječima i uljepšane našim fotografijama. A to mi je i bila želja. Zabilježiti naša razmišljanja i osjećaje onako kako ih nosima u sebi, neke umotane u lijepi papir kao kada umotavamo poklone, a neki sirovi, pisani grubim riječima koje se ponekad čine neprimjerenim nama, običnim smrtnicima koje su događaji u našem gradu prije više od dvadeset godina izbacili iz kolotečine i rasuli na sve strane. U toj raznovrsnosti je upravo i ljepota ovog bloga koji nikada nije pretendirao da bude nešto drugo nego mjesto gdje ćemo se družiti i pričati o svemu i svaćemu, onako kako nam padne na pamet. I čini mi se da je u tome uspio.

Pišem ovaj tekst pomalo u žurbi jer se spremam na put i nemam vremena da na papir stavim sve što bi u ovom trenutku trebalo. Na dan jubileja ću biti u posjeti prijateljima koje, zbog rata, viđam svakih pet-šest godina. A nekada smo se viđali često, čak više puta nedeljno. Zbog toga bih na kraju htio da se zahvalim svima onima koji su shvatili moju namjeru i pridružili se u ovom zajedničkom pokušaju da uspostavimo pokidane veze, da se opet družimo kao što smo to nekada činili. Bez njih bi ovaj blog bio mnogo siromašniji i manje zanimljiv. Imena ne navodim da ne bih nekoga ispustio ali se nadam da se niko neće naljutiti. Svi smo mi ovdje zato što se razumijemo i dijelimo iste životne vrijednosti.

Nadam se da će blog nastaviti da živi i dalje i da će nam se pridružiti i drugi koji osjete potrebu da na papir stave svoje misli na zadovoljstvo sviju koji na oe stranice navraćaju. Vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu. 



sretno
...i od Grofa.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dragi Co,

To sto radis je gigantsko, neizmjerno i veoma vazno za sve nas koji navracamo na ove stranice.Iako malo ucestvujem , redovno pratim i divim se tvojoj predanosti i tvojim sposobnostima. Iako ponekad ima zuci, sto je shvatljivo s obzirom kroz sta smo prosli i prolazimo ,znam da svima zelis dobro i da ti je istina zvijezda vodilja. Zelim ti dobro zdravlje i da izdrzis i odrzis ovaj blog , na dobro svih nas .Pozdrav tebi i tvojima , i svim dobronamjernim koji navracaju i druze se sa nama. Sejo Bahtijarevic

Thursday, 03 December, 2015  
Anonymous Anonymous said...

Iskrene cestitke za desetogodisnjicu
Znam koliko se truda i vremena utroši za ovaj posao. Drago mi je sto postoji muski svijet koji je na ovom blogu bio od u toku ovih godina sa predivnim prilozima o uspomenama iz naseg lijepog grada, pa makar bili rodjeni Banjalucani, dosli kao djeca zivjeti u nasem gradu ili samo odredjeni period zivjeli u nasem gradu.
Koliko sam puta u mislima napisala raznih priloga i okončala ih, ali onda , nekad obaveze, svake vrste a nekad lijenost i "ono bas mi se neda" . I tako prodje inspiracija a ponavljanje rijetko uspije
Ali za ovo tvoje da si svaki dan ovde za nas, kojih je sigurno deset puta vise koji citaju nego koji pisu.
Ali mozda se u slijedecih deset godina i to promijeni pa nas bude vise sa istim mišljenjima o svemu sto nam se desavalo.
Sretan vam put ma gdje bili i uzivajte.
Pozdrav Saima

Friday, 04 December, 2015  
Anonymous sega said...

Pridruzujem se cestitkama za DESETOGODISNJICU bloga. Co, ako tebe i sve nas posluzi zdravlje, blog bi trebao da zivi bar jos koju deceniju. Pozdravi Eku i sve njegove.
Svim saradnicima bloga zelim sve najbolje i "ostro pero".
Pozdrav svima !
Sega

Saturday, 05 December, 2015  
Anonymous Emira said...

Dragi Co, sjecam se kad si pocinjao s blogom kad si nam objasnjavao svoje ideje...
Evo svih deset godina smo uz tebe, otvarajuci svaki dan i citajuci sta si nam za taj dan pripremio.
Nas zivot bi sigurno bio manje lijep bez tvog bloga.
Istina,pojavom FB smo te malo zanemarili s prilozima, ali su dosli drugi pa se jedva primjetilo.
Blog ni jednog trenutka nije izgubio na kvalitetu i zanimljivosti.
Cestitke za godisnjicu i zelje da ustrajes s blogom zbog svih nas sto te redovno citamo.
Pozdrav svima, Emira

Saturday, 05 December, 2015  
Anonymous Anonymous said...

PRIDRUŽUJEM SE ČESITKAMA ZA DESETOGODIŠNJI JUBILEJ BLOGA.BLOG MI JE BIO PROZOR U SVIJET,VEZA I POZNANSVO SA MNOGIMA.RANIJE SAM BILA PUNO AKTIVNIJA,PISALA I JEDVA ČEKALA KADA ĆE PRILOG ILI KOMENTAR IZAĆI.MNOGI SU OTIŠLI,NOVI DOŠLI I ZNAM DA BI MI ŽIVOT BEZ BLOGA BIO SIROMAŠNIJI.f.b. JE UĆINIO SVOJE,ALI BLOG JE BLOG,I NEKA NAM ŽIVI DOK CO BUDE RASPOLOŽEN DA SVOJE VRIJEME POKLANJA NAMA.POZDRAVLJAM SVE BLOGERE-ENISA

Sunday, 06 December, 2015  
Anonymous Cadjo said...

Dragi Coe,

Evo I nasih cestitki za jubilarca.
Lijepo je navratiti u tvoj blog, zato samo naprijed.
Zlata I Cadjo.



Sunday, 06 December, 2015  
Anonymous Aljosa said...

Cestitam i zelim da se zahvalim za divna sjecanja, cesto tuzna i teska, na dio naseg stradanja, za sjecanja na nas grad i dobre i lose ljude u njemu. Zahvaljujem se sto si mi omogucio da podjelim dio svojih sjecanja i razmisljanja o ljudima i gradu, domovini BiH, te ljudima koji svojim prilozima ucinise tvoj blog sirim i zanimljivijim.

Zelim da i dalje nadjes snage i poticaja da ga nastavis, mozda uz pomoc nas koji ponekad nesto napisu, najvise ulazuci svoje znanje i energiju i pomoc tvoje supruge, jer bez njenog razumjevanja bilo bi ti puno napornije.

Sve najbolje Aljosa

Monday, 07 December, 2015  
Anonymous Nataša said...

Deset godina bloga izniman je jubilej.
Rijetki se time mogu pohvaliti.
Iskrene čestitke Co, za postići to trebalo je mnogo snage, vremena, snažan motiv, podrška obitelji, podrška prijatelja, suradnika i čitatelja.
Čestitka i zahvalnost!
Nataša

Monday, 07 December, 2015  
Anonymous Dubravka said...

Pridruzujem se cestitkama.
Javljam se, ne tako cesto, od samog pocetka.
Na pocetku je bilo dosta uzbudjenja, mnogi su saznali za prijatelje kao bisere rasute po svijetu.
Bilo je i kriza, izasli smo jaci i nastavili.
Dragi Co,zahvaljujem i tebi i Neri za ovo lijepo destgodisnje iskustvo.

Dubravka

Monday, 07 December, 2015  
Anonymous Made sa juga ... said...

Dragi Co, mislim da te je blog podmladio, osvjezio a nas ostele uvezao, prigrlio, ucvrstio, upoznao, prosvjetlio.
Uz godisnjicu Bloga i cestitke osnivacu i voditelju ne mogu da se ne sjetim Nade, koja mi nedostaje, sve vise i vise na ovoj stranici. Pozdrav tebi nepoznata a tako draga prijateljice dok sa svojim Mirom gledas na nas.
Vozdra Banja Luko, ma gdje bila.
Made

Tuesday, 08 December, 2015  

Post a Comment

<< Home