SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, October 26, 2017

Manifestacija 100. godina Mak Dizdar

Azra Durić otvara poetsko druženje
U nedjelju, 22.10.2017, u gradu Kitchener (Kičener) jugozapadni Ontario, Kanada održano je druženje poštovaoca pjesničke riječi posvećeno 100-godišnjici rođenja velikog bosansko - hercegovačkog pjesnika Maka Mehmedalije Dizdara. U skoro prepunoj prostoriji centralne biblioteke Kitchener, nakon višemjesečnog rada grupe entuzijasta, udruženja žena iz Bosanske zajednice iz gradova Kitchener, Cambridge, Guelph i Waterloo, i brojnih  volontera oživljeno je sjećanje na Maka Dizdara, njegovu poeziju inspirisanu emocijama i ljepotama kraja u kojem se rodio, kao i srednjovjekovnim nasljedjem.

Minka Mujagić - Slovo o Maku
Skup je otvorila Naila Jusufagić - Džinić iz organizacione grupe koju su činile i Azra Durić, Minka Mujagić i Indira Zukan, volonteri  koji su pripremali tehničku izvedbu i prezentaciju video zapisa i pjesama u izvođenju Indeksa i Arsena Dedića. Pojedine recitacije je na tamburici pratila Silvija Perija.

Mlađe generacije su dale svoj doprinos
Minka Mujagić - Zapis o zemlji
recitujući pjesme Mjesečina i Dažd. Lejla Džinic i Adelisa Zukančić su svojim recitacijama dale dodatno značenje pjesmama  svojom vrsnim recitovanjem na engleskom jeziku.

Skupu su prisustovali poštovaoci djela Maka Dizdara iz Toronta , Londona, Sent Ketrina, Miltona  i drugih susjednih gradova u Ontariu, koji su ocjenili skup izuzetno pozitivno i izrazili želju da se skup ponovi u njihovim gradovima.

Skup su materijalno pomogli sponzori: Mirsad Sarić Mediagategroup Inc; Fatima Vukosav CIBC Mortgage Advisor; Daniella Devine Decor; Medina Peco TrevelOnly; Zlatko Ziggi Ramić RE/MAX Twin City Realty Inc Brokerage; Eurocan Special Foods; Indira Zukan Realtor Royal LePage Wolle Realty Brokerage; Gourmet Pizza Waterloo i fondacija Mak Dizdar.

Aljoša Mujagić

Lejla recituje Mjesečinu na engleskom

Adelisa Zukančić - Dažd na engleskom jeziku

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home