SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, March 09, 2018

Spomenik ženi Sarajeva - humana inicijativa generala Armije B i H Jovana Divjaka


Početkom prošle godine posjetila sam generala Divjaka u Udruženju "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", na sarajevskim Vracama.

Bio je to krajnje prijateljski susret, a njime sam željela da se osobno zahvalim generalu Divjaku na podršci koju mi je već davne 2004. godine pružio, hvaleći moje projekte iz oblasti prijenosa znanja (kunskapsöverföring) i pokušaje implementacije "švedskog modela" u zbrinjavanju osoba sa posebnim potrebama u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

No, neizostavne su bile i mnoge druge teme: bečki dani generala Divjaka i angažman bosansko - hercegovačkog iseljeništva sa svojim peticijama za njegovo puštanje, Dvadesetogodišnji jubilej Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", stipendisti i donatori, volonteri, koji se rado sjećaju organiziranog i prijateljskog dočeka u Švedskoj, a na kraju, jedna od humanih inicijativa generala Jovana Divjaka, koja je nedavno izišla u javnost:

SPOMENIK ŽENI SARAJEVA !

Vrlo skroman u razgovoru o uspjesima, miran u spominjanju svojih bečkih dana i nemilom hapšenju u 2011. godini, ali primjetno ozaren pri spominjanju svog novog projekta - gradnji spomenika ženi Sarajeva!

"Uvijek sam govorio: Armija BiH, odnosno Prvi korpus, su vojnički odbranili Sarajevo, ali Sarajevo su spasile njegove žene.

Sve sto se dešavalo u utrobi grada, samo su one-žene, sačuvale!

Već smo na 50 adresa uputili poziv za pomoć i dobili pozitivne odgovore. To je zadivljujuće, nismo očekivali takav odziv !", kaže proslavljeni general. On ističe da su majke, supruge - sve žene Sarajeva, bile heroine opkoljenog grada, temeljni stub njegovog očuvanja u vrijeme odbrambeno - oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995. godine.

"Mi u Udruženju, ali i mnogobrojni domaći i strani svjedoci stradanja Sarajeva i njegovih stanovnika tokom opsade, uvjereni smo da je spomenik ženi Sarajeva - naša civilizacijska obaveza", napominjući da je to skroman izraz poštovanja doprinosu mnogobrojnih anonimnih žena opstanku i odbrani grada i svih njegovih vrijednosti uopće.

U Udruženju podsjećaju da je više od 3000 žena - majki u ratu izgubilo jedno ili dvoje djece. Jedna od njih je i Halida Bojadži, bivša pripadnica Armije BiH, kojoj su dva sina ubijena u istom danu.
Mnogim ženama su ubijeni muževi, mnoge su doživjele silovanja u svojim domovima, ali najviše na okupiranoj Grbavici, u Vogošći, Hadžićima, mnoge su ostale trajni invalidi.

Uz svu patnju, stravična stradanja i poniženja, žene su ostale dostojanstvene, sa ranama na tijelu i dušama, ali bez mržnje i želje za osvetom, ističu u Udruženju, podsječajući i mene da su prve žrtve granatiranja bile studentica medicine Suada Dilberović i uposlenica Skupštine BiH Olga Sučić, učesnice aprilskih protesta 1992. čija se krv prolila na sarajevskom mostu Vrbanja, a koji danas nosi njihovo ime!

A tek žene iz prosvjete, koje su, a to one samo znaju kako, brinule o obrazovanju i vaspitanju djece po skloništima, podrumima, garažama, i koje su, zajedno sa učenicima i ubijane, kao npr. Fatima Gunić.

Pa, novinarke, žene nosioci duhovnog otpora, umjetnice - pokretači raznih kulturnih akcija, koje su snažile Sarajevo, ali i u svijet slale sliku jednog grada u srcu Evrope, koga su ubijali, ali koji je nastavio živjeti!

Da, ŽENE - sarajevske žene, o čijoj su ljepoti i eleganciji, čak i kad trče ispred neprijateljskih snajpera i granata ili nose humanitarnu pomoć, napisane desetine tekstova iz uglednih pera. U svakom od njih je bilo čudjenje - kako su uspijevale biti tako dostojanstvene?!

"Zato i spomenik njihovoj hrabrosti mora biti nalik na sve njih!", kaže general Divjak.

Pitala sam na kraju generala o mjestu podizanja spomenika u Sarajevu, a on mi je odgovorio: "Ako gradski oci ne budu imali ništa protiv, bio bi postavljen u blizini "Spomenika djeci Sarajeva". Gdje je ženi najljepše nego uz djecu?", upitno je odgovorio hrabri general, hrabar i u ratu i u miru, brižan i vojnički odgovoran i drugi otac hiljadama djece koja su u ratu ostala bez roditelja, romskoj djeci, djeci sa posebnim potrebama i invalidnoj djeci!

U ime svih majki, u ime svih žena Sarajeva, u ime useljeničkih žena iz Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, hvala Vam gospodine generale!

Ja ću u Vašoj postrojbi i pod Vašom idejom stajati mirno sve dok Vas bude na ovom svijetu!!

Saida Bahtijarević-Bekić

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home