SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, February 05, 2018

Slike i događaji - with Vladimir Nazor


Nevjerovatno ali baš ova dva dana otvaram kutije sa knjigama. Bila sam u biblioteci i na upit da li im se mogu pokloniti knjige odgovor je bio potvrdan.

Prilikom novembarskog krečenja stana, oslobađajući prostor, pakovali smo knjige u kutije. Bilo ih je u svim mogućim plakarima i ormarima. U godinama smo kad se želja za kupovinom svega i svačega smanjuje a izbacivanjem svega i svačega povećava. Bar kod mene i Vice.


On je svoje građevinske knjige poklonio fakultetu jer ni jedan od sinova nije odabrao tu struku.

Odvajajući knjige uživala sam baveći se tim poslom, za koji skoro nikad nije bilo vremena. 
Čišćenje prašine bio je Vicin hobi, a ja sam ih gledala samo kao "dunje na ormaru".

Medju mnogima dođe mi pod ruku "S partizanima", od Vladimira Nazora.  Sjećam se da je to bila školska lektira a izdavač predivna sarajevska izdavačka kuća "Veselin Maslesa" a podnaslov je bio "Lastavica - Lektira". Ničega se nisam sjećala, vjerovatno je to bilo obavezno a nama sigurno dosadno.


Sinoć je gost Senada Hadzifejzovića, putem Skype, bio Milorad Dodik. Kod Dodika je sve što je dobro i vrijedno to je sve srpsko, dignuto na kub (treću).
Tako i svi učesnici u NOB- u i oslobodioci Juge. Senad mu je postavio pitanje da li zna koliko je Hrvata učestvovalo u bitci na Sutjesci i koja je brigada prva ušla u oslobođeno Sarajevo. Nije imao pojma da se Prva ploreterska sastojala od 3.500 Hrvata, najvećim djelom Dalmatinaca.

Ja sam sjedeći na podu u jednom dahu pročitala dnevnik.


Stil pisanja, opisi događaja, jednostavnost i poštenje, toliko me podsjetilo na ovaj naš blog. Najveći broj blogera, koji su protjerani iz Banja Luke, su za mene opisivali svoje živote nakon prisilnog odlaska i usred mira i  života koji nam je obezbijeđen nakon događaja koji su opisani prije 73 godine.

Sad ću malo fotografirati knjigu i skenirati pojedine djelove samo za podsjećanje.

Rado bih ovu knjigu poslala Dodiku i jednom delegatu u Hrvatskom saboru (Glasnović - 
Hercegovac), koji cijelom Saboru "reve" protiv Tita i partizana, govori im često "sram vas bilo" a pozicija ????????????????????


Pozdrav Saima

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home