SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, June 29, 2019

7 na 1


Banjaluka je, kao što je to nekima poznato, podnijela kandidaturu za evropsku prijestolnicu kulture za 2024. godinu. Ova lijepa ideja započeta još 1985 godine ima za cilj da čvršće poveže Evropljane, naglašavajući bogatstvo i raznolikost evropskih kultura i njene zajedničke historije i vrijednosti. Grad koji ponese ovu titulu, tokom te godine organizira niz kulturnih manifestacija s jakim pro-evropskim naglaskom.

Od godine 2021 čak i grad zemalja kandidata ili potencijalnih kndidata za Evropsku Uniju može svake treće godine biti izabran kao evropska prijestolnica kulture. Tako su se Banjaluka, Mostar i Srebrenica našli na toj listi, nadajući se da će im komisija biti naklonjena, i da će, na taj način, njihovo ime postati prepoznatljivo širom Evrope.

Nije na odmet spomenuti da su sva tri grada postala poznata tokom zadnjeg rata ne samo u Evropi nego u cijelom svijetu, svako na svoj način. Mostar, rušenjem starog mosta od strane jedinica HVO-a, Srebrenica po genocidu učinjenom od strane srpske vojske pod komandom Ratka Mladića, a Banjaluka po rušenju svih džamija u gradu i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva. Dakle, preduslovi za prijestolnicu kulture su tu, samo ih sada treba lijepo upakirati i prezentirati.

Svaki grad kandidat, nakon podnošenja kandidature, nastoji da se, prije nego što se odluka donese, pokaže u najboljem svjetlu, organizirajući razne kulturne manifestacije kako bi privukli pozornost članova komisije koja donosi odluku. Šta čine Mostar i Srebrenica nije mi poznato ali zato, prateći šta se događa u Banjaluci, imam uvid u aktivnosti banjalučkih kulturnjaka u ovih nekoliko mjeseci što je ostalo do donošenja odluke.

Tako su prije nekoliko dana u Gospodskoj osvanuli viber stikeri koji na poseban način predstavljaju dušu, istoriju i znamenitost grada na Vrbasu (citat iz Nezavisnih).



I sve bi bilo u redu da jedan od njih, onaj Ovdje je 7/1 nije izazvao proteste nekoliko udruženja žena jer na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banjaluke, odnosno promoviše žene Banjaluke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima. O kakvoj se "ponudi" radi, mislim da nije potrebno objašnjavati.

Da li će protesti uroditi plodom i stiker biti uklonjen, ne znam.  Međutim, meni je, nakon što sam vidio stiker, odmah sinula ideja. Stiker ne bih uklonio, samo bih ga malo modificirao. Tekst ne treba mijenjati, već samo grafičko rješenje: jednostavno, žene zamijeniti policajcima i niko se neće buniti. Bit će to prava slika Banjaluke i njene turističke ponude ove godine, slika koja je već obišla svijet i privukla pažnju potencijalnih turista koji jedva čekaju da na svojim leđima osjete gostoprimstvo koje im Mile i njegova policija nudi.

Bukina verzija stikera
Dok sam pripremao prilog, neki me pretekoše: 6yka.com je izašla sa svojom verzijom stikera koji se od moga razlikuje u nekim detaljima ali je poruka slična. Vjerujem da postoje i neki drugi prijedlozi a šta će gradske vlasti uraditi, ne zna se.

Dan donošenja odluke o evropskoj prijestolnici kulture se bliži (odluke će biti donijeta u septembru) a bilo koja verzija stikera će, siguran sam, imati uticaja na nju. Jer grad, koji kulturne događaje na svojim ulicama reklamira na ovakve načine, sigurno ima velike šanse.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home