SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, June 26, 2019

Mladi i B i H: koračamo zajedno

Sandro na susretu u Sarajevu

Kako je na ovom blogu većina tema vezana za grad Banjaluku, njene bivše (prognane) i sadašnje stanovnike i događaje u gradu i vezane za grad (ovih dana je tamo prilično „zanimljivo“ jer je tamošnja vlast odlučila da i ono malo turista što tamo navraća, a u najvećem broju navraćaju njeni prognani građani), rastjera policijskim mjerama ravnim onim u nacističkoj Njemačkoj početkom drugog svjetskog rata, promaknu mi neke druge, mnogo ljepše vijesti koje zaslužaju da im se da prostora. Srećom, još ima onih koji mi se jave, kao što je to ovaj puta učinio Sega, javljajući se kratkim emailom o skupu u Sarajevu od prije nekoliko dana, čiji je jedan od glavnih sudionika bio njegov mlađi sin Sandro.

Evo šta mi Sega piše:

Jos nisam zavrsio mali prilog o Sandru i njegovom malom timu, sta i kako rade ovdje i po zemljama Beneluxa a zatim u sprezi sa BiH i zemljama Balkana ali evo saljem jedan drugi prilog o Sandrinoj posjeti Sarajevu, tacnije okupljanju mladih iz citavog svijeta sa ciljem : kako se brze i efikasnije povezivati, razmjenjivati znanje i misljenja, te podsticati mlade sa nasih podrucija da se “probude” i pocnu dijelovati strucnije, organizovanije i masovnije.

Tacnije, susret je organizovalo Ministarstvo za dijasporu (izbjeglice i raseljena lica) u Sarajevu od 19 do 21 juna. Bilo je prisutno oko 60-tak mladih iz razlicitih dijelova svijeta. Sandra nisam jos vidio po povratku, nismo razgovarali o detaljima ali mi je ukratko javio da je zadovoljan, da su se okvirno dogovorili da naprave jak tim koji ce dijelovati sa vana, a koliko ce to biti prihvaceno tamo od strane razlicitih (mladih) organizacija ...... vidjecemo ??


Sandro je, kao što se može vidjeti, aktivan, ide naprijed i bori se svim silama i siguran sam da će uspjeti u onome šta radi. Mi stariji smo svoje završili, na mladima svijet ostaje. A Sandro je, svime što je do sada postigao, pokazao na se na njega može i mora računati. Za njega ne postoje granice, on je stanovnik svijeta, za razliku od mnogih u našeg gradu koji se još uvijek nadaju da će jednog dana moći namazati nacionalizam na kruh. Jer, dok u Sarajevu, mlada generacija prognanika i izbjeglica  cijelog svijeta, intenzivno radi da se Bosna i Hercegovina izvuče iz gliba u kojem se već godinama nalazi, u Banjaluci je nemoguće mlade animirati da se odupru teroru koji nad njima (i svim onima koji se ne slažu s onim što vlast čini)  provodi policija pod čvrstom rukom Mileta iz Bakinaca i njegovih sljedbenika.

Očekujem da će mi se Sega, kada Sandro i on nađu vremena da popričaju, poslati novi prilog i da ćemo biti u prilici da čujemo o čemu se radi iz prve ruke. A Sandri želim puno uspjeha u onome što radi, siguran da smo svi mi koji smo ga preko Seginog pisanja upoznati, ponosni što vuče korijene iz Banjaluke, grada koji je većina nas morala zauvijek napustiti.

UZ SAIMIN KOMENTAR

Saimin oleander u Rakovom selu ove godine


1 Comments:

Blogger Saima said...

Ja sam već sedam dana u Rakovom selu. Vraćam se za dva dana u Sa.Nas dobri susjed Vacrazdinac nam je rekao da će preuzeti sve Vicine poslove pred dolazak naše djece na odmor. Unuci obožavaju ovamo dolaziti i imaju divan odnos sa susjedom i njegovom suprugom koja je rodjena u Šibeniku i odrasla a
ovo gdje sada žive su kupili. Imaju jednog sina u Zagrebu a nije još oženjen. Susjed je sa 50 god. Žrtva ratnog oslobađanja Hrvatske PTSP je dobro oštetio tog 50- to godišnjaka a sve vrste radova su mu najbolji lijek.
Ovo sam ukratko opisala a razlog je Sandro. Sa nestrpljenjem čekam. Njegove utiske . Drago mi je uvijek kad se objave prilozi o našoj uspijesnih djeci. Onda uvijek nadjem vremena i potrošim ovaj njihov turistički bon. Inače nas iz Bosne “deru” svim vrstama telefonije . Nismo u evropskoj uniji pa im se dobro snizile cijene sa evropskom unijom . Odma nadaju rješenje preko naših ledja.
Rekla dam da ću napisati svoje kontakte sa Milinom administracijom. Tri godine pokušavam da uknjižimo 1/3 kuće u BL. Šalju me od nemila do nedraga. I ne zna se ko daje gluplje savjete. OD suda do katastra pa besplatnog pravnog savjetnika pa onda ono naše sarajevsko “ Koran, Pale i obratno brale.”
U prvom trenutku i budu ljubazni , ali kad objasnim u kojoj je ulici kuća i vide ime onda počne za....nje.
Ja sam iz toga zaključila Co da su to djeca “srpskih oslobodioca” iz raznih vukojebina . Muka, zloba i zavisti je izgleda najveće osjećanje kad im se pojave ovakvi kao ja.
Mislim da je to najveći razlog sto Mile ima podršku. Pa to su sve potomci onih koji su vas istjerivali iz BL , pljačkali vase stanove ili kupovali vrijednosti po bagatelnih cijenama. To su i vase komšije i radne kolege i došljaci. Bez obzira na sve, ljudska savjest i gledanje u oci osobama kojima su to uradili pretpostavljam da. Nije zgodno.
Zato Co uživaj jer su i tvoja i Seginadjeca i skoro svih naših blogera uspješna . To im je još jedan dodatni razlog za bijes kad vas sretnu.
Naši “ srpski patrioti “ koji su branili svoja vjekovna ognjišta.iz Sarajevu su odlazili sami po naredbi jer će Sarajevo pasti za sedam dana i vratnice se kao “ oslobodioci i heroji “ po tradiciji.
Mileta i Ćosića i iBakira već na svim stranama zovu bosanski Sanaderi ali se dugo čeka i njihov kraj jer im isti takvi izlaze na izbore
Upoznala sam ti sestru u “ Bosni” sigurno si upoznat.
Ako može slika oleandara koji nikad nije bio ovakav .
O svemu pomalo .
Pozdrav Saima.

Thursday, 27 June, 2019  

Post a Comment

<< Home